W sercu zakwitła wiosna. Wezmę wino i dodam rumu i gorzkich goździków z kwiatów piołunu.
Składniki:
- 60 dag piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 2 łyżeczki posiatkowanej świeżej pietruszki
- 2 małe cebule
- jedna mała czerwona cebula
- 10 dag korniszonów
- 20 dag pieczarek
- 2 papryki
- 3 łyżki oliwy
- łyżka musztardy dijon Kamis (okropnie ostra)
- pół szklanki śmietany 12%
Mięsko myjemy, wysuszamy ręcznikiem papierowym, następnie oczyszczamy z błonek. Piersi z kurczaka kroimy na średnie kawałki. W dalszej kolejności mięso wkładamy do miski, solimy, oprószamy pieprzem, czosnkiem, koperkiem i pietruszką, dodajemy 2 łyżki oliwy wszystko mieszamy. Mięso odstawiamy do lodówki na 15 minut. Cebule, pieczarki i papryki oczyszczamy, po czym kroimy je na średnie wielkości kawałki. Ogórki także kroimy na średnie kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy kawałki kurczaka ze wszystkich stron, po czym zdejmujemy z patelni i trzymamy w ciepłym miejscu. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa i pieczarki, podsmażamy aż zmiękną. Dodajemy musztardę, śmietanę, doprawiamy do smaku i wymieszamy. Dokładamy obsmażone wcześniej mięso, wymieszamy i dusimy przez 7 minut. Danie podajemy z ryżem lub kaszą ja dodałam jeszcze ser i zapiekałam w tortilli.
genialne!
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk
Wygląda apetycznie, chyba zrobię coś podobnego dla mojego męża
OdpowiedzUsuńzakochałam się w tym kurczaku ;) wygląda wspaniale ;) oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie się prezentuje :O
OdpowiedzUsuńtakiego kurczaka mógłbym jeść codziennie :)
sssijcie jajko :)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
Usuń