środa, 12 lutego 2014

Kurczak z pieczarkami w sosie musztardowym


W sercu zakwitła wiosna. Wezmę wino i dodam rumu i gorzkich goździków z kwiatów piołunu.

Składniki:

  • 60 dag piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 2 łyżeczki posiatkowanej świeżej pietruszki
  • 2 małe cebule
  • jedna mała czerwona cebula
  • 10 dag korniszonów
  • 20 dag pieczarek
  • 2 papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka musztardy dijon Kamis (okropnie ostra)
  • pół szklanki śmietany 12%


Mięsko myjemy, wysuszamy ręcznikiem papierowym, następnie oczyszczamy z błonek. Piersi z kurczaka kroimy na średnie kawałki. W dalszej kolejności mięso wkładamy do miski, solimy, oprószamy pieprzem, czosnkiem, koperkiem i pietruszką, dodajemy 2 łyżki oliwy wszystko mieszamy. Mięso odstawiamy do lodówki na 15 minut. Cebule, pieczarki i papryki oczyszczamy, po czym kroimy je na średnie wielkości kawałki. Ogórki także kroimy na średnie kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy kawałki kurczaka ze wszystkich stron, po czym zdejmujemy z patelni i trzymamy w ciepłym miejscu. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa i pieczarki, podsmażamy aż zmiękną. Dodajemy musztardę, śmietanę, doprawiamy do smaku i wymieszamy. Dokładamy obsmażone wcześniej mięso, wymieszamy i dusimy przez 7 minut. Danie podajemy z ryżem lub kaszą ja dodałam jeszcze ser i zapiekałam w tortilli.

6 komentarzy:

  1. genialne!

    zapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
    www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, chyba zrobię coś podobnego dla mojego męża

    OdpowiedzUsuń
  3. zakochałam się w tym kurczaku ;) wygląda wspaniale ;) oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepysznie się prezentuje :O
    takiego kurczaka mógłbym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sssijcie jajko :)

    OdpowiedzUsuń