Cieplej, jaśniej, dłuższy dzień. Małe rzeczy mają wielką moc. Trochę promieni słońca, kubek herbaty zrobiony przez kogoś. I pączki do śniadania. Uśmiech. Ludzie, którzy chcą rozumieć i słuchają.Śpiew ptaków zapowiadający długo oczekiwane. W ręku pączek i w drogę nad morze.
Bardzo lubię domowe pączki. Tradycyjne są jednak dość pracochłonne, zdecydowanie szybciej robi się pączki hiszpańskie, a jeszcze szybciej (wręcz błyskawicznie) te. W smaku są jakby pomiędzy oponkami a pączkami. Są małe, poręczne i szybko znikające z talerza :)
- 450 g ricotty
- olej
- 6 jaj
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 320 g mąki
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
W głębokim garnku rozgrzewamy olej. Do małej miseczki nalewamy zimnej wody, w której będziemy maczać łyżkę do nakładania ciasta. W trakcie w misce ubijamy jajka na średnich obrotach do momentu uzyskania jasno żółtej konsystencji. Nie przestając ubijania dodajemy cukier, sól i wanilię, mieszamy mikserem przez około minutę. Do jajecznej masy dodajemy ser ricotta i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia wraz z cynamonem. Przesianą mąką z dodatkiem dodajemy do mokrych wymieszanych składników, dokładnie mieszamy. Ciasto będzie klejące, dlatego najpierw wkładamy łyżkę do wody, następnie nabieramy porcję ciasta i włożyć do rozgrzanego oleju. Smażymy z obu stron przez około 3 min, jak pączki (w średniej temperaturze, by zdążyły 'dojść' w środku). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Twoje zdjęcia zawsze wyglądają apetycznie, aż z chęcią bym je zjadła
OdpowiedzUsuńno proszę jakie apetyczne mini pączki ! chętnie zjadłabym chociaż kilka :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! zapiszę sobie przepis i na 100 % do niego wrócę :D dzięki!
OdpowiedzUsuń