niedziela, 7 lipca 2013

Placek z malinami na maślance


Wśród świeżej zieleni, sarna zawitała i babci kwiaty zjadła. Piękne lato w tym roku dało znać o sobie. Jedno z moich ulubionych letnich ciast. Pierwszy raz z ciastem z malinami spotkałam się pięć lat temu i tak go robię do tej pory. Bez zmian w recepturze. Nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis. Jeszcze jak żyła moja strona internetowa to, to ciasto się pojawiło dwa razy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • szklanka maślanki
  • 250 g malin
Mąkę, proszek, sodę, sól przesiewamy i mieszamy do dużej miski. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy wanilię i krótko miksujemy. Dodajemy jajka i dokładnie zmiksujemy. Mąkę i maślankę na zmianę dodajemy do ubitej masy maślanej, cały czas ubijając. Formę dużej blachy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę z ciasta. Na wierzchu rozrzucamy maliny. Pieczemy około 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopniach. Upieczone ciasto studzimy. Dodatkowo ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem a nawet na wierzch przed upieczeniem możemy dodać kruszonkę.

1 komentarz:

  1. Takie proste przepisy są najlepsze :) Uwielbiam wszystko co z malinami, więc pewnie i to ciasto by mi zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń