wtorek, 9 lipca 2013

Sorbet truskawkowy


Odurzający szum morza. Palący w stopy złoty piasek. W oczach błękit nieba. Czas spędzony z soczystymi owocami, nasycony zapachami. Już niedługo Hiszpania. A dzisiaj słoneczna kaszubska truskawka zatopiona w białym winie.

Składniki
  • 1/2 kg truskawek
  • szklanka wina
  • 2 łyżki cukru pudru ja dodałam miód
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka. Dodajemy 4 łyżki wody i cukier puder lub miód. Gotujemy przez 20 min na małym ogniu. Po tym czasie owoce miksujemy i odstawiamy do ostudzenia. Do musu owocowego wlewamy wino i wymieszamy. Masę przekładamy do płaskiego pojemnika, np. pudełko po lodach lub blaszka do ciasta. Pudełko z owocami wkładamy do zamrażalnika. Co godzinę zamieszamy, rozbijając kryształki lodu. Tą czynność powtarzamy 3-4 razy. Zostawiamy sorbet, aż się zmrozi. Wyjmujemy 10 min przed samym jego podaniem.

Zamiast wina można dodać wodę. W zamian truskawek można użyć innych owoców sezonowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz