piątek, 5 lipca 2013

Sałatka z liści botwinki


Ostatniej nocy siadłam na balkonie. Było niesamowicie ciepło. Łagodny wiatr rozwiewał moje włosy, delikatnie schłodził odsłonięte ramiona. Czułam się tak, jakbym w całym wszechświecie byłam tylko ja. Zachwycona ciszą przyszła mi na myśl zupa pomidorowa. Zamiast niej z mamą przygotowałam botwinkę, a później zrobiłam sałatkę z botwinki. 

Składniki:
  • pęczek botwinki
  • 100 g masłowej sałaty
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 100 g fety
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru 
  • sól
  • pieprz
Przygotowujemy sos: Oliwę, musztardę, ocet balsamiczny, cukier, pieprz, sól ( do smaku czyli szczypta lub więcej, zależy od naszych upodobań) dokładnie wymieszamy i odstawiamy do połączenia się. Z botwinki odcinamy część z buraczkiem. Myjemy liście i posiekamy wraz z łodygami. Liście sałaty myjemy, odsączamy i kroimy na wąskie paski. Ser feta w palcach rozdrabniamy lub kroimy w kostkę. Mieszamy botwinkę z sałatą, fetą, kukurydzą i polewamy sosem. Odstawiamy na godzinkę do lodówki.

Dodatkowo, można urozmaicić sałatkę składnikiem z kilkoma plasterkami szynki dojrzewającej lub salami.


2 komentarze:

  1. Ale apetyczna sałatka! Bomba witaminowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo zawsze musi być, a ja zrobię botwinkę na obiad :)

    OdpowiedzUsuń