sobota, 25 maja 2013

Rabarbar z malinami i kaszą manną


Wszystkich zaniepokojonych brakiem nowych postów (są tacy w ogóle? ;) chciałem uspokoić, że blog nie umarł, tylko chwilowo przeszedł w stan uśpienia. Powodem niedyspozycji jest trwała magisterka, ale już za tydzień będzie koniec. Wszyscy ludzie dziwią że jeszcze nie skończyłam studia, niestety moja uczelnia wprowadziła całkowicie inny system nauczania w latach. 3,5 roku licencjat, 2 lata magisterka w tym pół roku przerwy od marca do października, czyli razem wyszło 6 lat studiów. Tak naprawdę będzie mi brakować uczelni, choć zastanawiam się by nie kontynuować na doktoracie. No ale teraz trzeba się skupić na dyplomie i na wspólnym życiu z ukochanym z udanym czasem na gotowanie. Na ten czas kiedy mam głowę załadowaną studiami znalazłam chwilę dla mojej mamy. Jutro dzień mamy, a ja wraz z rodzeństwem świętuję jej święto już dzisiaj. Szybki i prosty deser z rabarbarem i malinami bez pieczenia. Zdecydowałam się na ten deser ze względu na jego prostotę. Każdemu musi się udać. Jedynie, należy uważać, aby nie przypalić konfitury owocowej. 
  • 1 kg rabarbaru
  • szklanka mrożonych malin (ja dodałam słoiczek konfitur malinowych)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 0,5 litra mleka 
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g masła
  • 50 g wiórków kokosowych
  • jedno jajko 
  • cukier waniliowy
  • opcjonalnie kruche ciasteczka
Rabarbar myjemy, obieramy i drobno kroimy. Całość wkładamy do garnka i gotujemy z 3 łyżkami wody, łyżeczką cukru trzcinowego i malinami do utworzenia się jednolitej masy. Mus odstawiam do wystygnięcia. W osobnym garnku doprowadzamy do wrzenia mleko kokosowe rozcieńczone 5 łyżkami wody wraz z 150 ml mleka. W misce rozrabiam rozczyn z kaszy manny z pozostałym mlekiem, cukrem waniliowym, całość wlewamy stopniowo do garnka z mlekiem kokosowym, ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień, gotujemy wszystko około 3 minuty, dodajemy miód i nadal mieszamy. Kaszę lekko przestudzić. Dodajemy masło i mieszamy. Do ciepłej kaszy wbić żółtko, szybko zamieszamy i podgotujemy kilka sekund. Z białka ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do masy. Na sam koniec dodajmy wiórki kokosowe  Dokładnie i delikatnie mieszamy. W pucharku do deserów układamy warstwowo wszystkie składniki. Zaczynamy od musu z rabarbaru, następnie kruszymy dwa ciasteczka i potem kaszę mannę, następnie mus. Warstwy powielamy do wykorzystania składników. Dekorujemy kruszonką, ciasteczkiem i miętą. Deser przechowujemy w lodówce.

2 komentarze: