Wszystkich zaniepokojonych brakiem nowych postów (są tacy w ogóle? ;) chciałem uspokoić, że blog nie umarł, tylko chwilowo przeszedł w stan uśpienia. Powodem niedyspozycji jest trwała magisterka, ale już za tydzień będzie koniec. Wszyscy ludzie dziwią że jeszcze nie skończyłam studia, niestety moja uczelnia wprowadziła całkowicie inny system nauczania w latach. 3,5 roku licencjat, 2 lata magisterka w tym pół roku przerwy od marca do października, czyli razem wyszło 6 lat studiów. Tak naprawdę będzie mi brakować uczelni, choć zastanawiam się by nie kontynuować na doktoracie. No ale teraz trzeba się skupić na dyplomie i na wspólnym życiu z ukochanym z udanym czasem na gotowanie. Na ten czas kiedy mam głowę załadowaną studiami znalazłam chwilę dla mojej mamy. Jutro dzień mamy, a ja wraz z rodzeństwem świętuję jej święto już dzisiaj. Szybki i prosty deser z rabarbarem i malinami bez pieczenia. Zdecydowałam się na ten deser ze względu na jego prostotę. Każdemu musi się udać. Jedynie, należy uważać, aby nie przypalić konfitury owocowej.
- 1 kg rabarbaru
- szklanka mrożonych malin (ja dodałam słoiczek konfitur malinowych)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 250 ml mleczka kokosowego
- 0,5 litra mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka miodu
- 50 g masła
- 50 g wiórków kokosowych
- jedno jajko
- cukier waniliowy
- opcjonalnie kruche ciasteczka
Rabarbar myjemy, obieramy i drobno kroimy. Całość wkładamy do garnka i gotujemy z 3 łyżkami wody, łyżeczką cukru trzcinowego i malinami do utworzenia się jednolitej masy. Mus odstawiam do wystygnięcia. W osobnym garnku doprowadzamy do wrzenia mleko kokosowe rozcieńczone 5 łyżkami wody wraz z 150 ml mleka. W misce rozrabiam rozczyn z kaszy manny z pozostałym mlekiem, cukrem waniliowym, całość wlewamy stopniowo do garnka z mlekiem kokosowym, ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień, gotujemy wszystko około 3 minuty, dodajemy miód i nadal mieszamy. Kaszę lekko przestudzić. Dodajemy masło i mieszamy. Do ciepłej kaszy wbić żółtko, szybko zamieszamy i podgotujemy kilka sekund. Z białka ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do masy. Na sam koniec dodajmy wiórki kokosowe Dokładnie i delikatnie mieszamy. W pucharku do deserów układamy warstwowo wszystkie składniki. Zaczynamy od musu z rabarbaru, następnie kruszymy dwa ciasteczka i potem kaszę mannę, następnie mus. Warstwy powielamy do wykorzystania składników. Dekorujemy kruszonką, ciasteczkiem i miętą. Deser przechowujemy w lodówce.
mniam
OdpowiedzUsuńco za pyszność
OdpowiedzUsuń