piątek, 28 września 2012

Krem z pomidorów


Ostatnio dość często pada pytanie kiedy dodam post z daniem obiadowym, albo dla czego nie dodaję? Po pierwsze na moim blogu można znaleźć danie obiadowe. Po drugie mój obiad znika w ciągu dnia lub dwóch dni i nie zdążę wykonać zdjęć. Po trzecie zrobić zdjęcie daniu obiadowemu, trzeba mieć odpowiedni sprzęt by wykonać apetyczne zdjęcie. Dziś piękny, słoneczny jesienny dzień. Zupa pomidorowa z prawdziwego zdarzenia śni mi się ostatnio w moim małym mózgu. Nie jadłam jej od lat, a sama nigdy jej nie gotowałam. Pierwsza moja zupa krem z pomidorów po włosku. Rodzinka zachwycona. 

Składniki dla 4 osób:

  • 2 puszki całych lub krojonych pomidorów w puszce 
  • jeden mały słoiczek przecieru pomidorowego (90g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (wykorzystałam rosół po kurze)
  • garść bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Na rozgrzanej oliwie zeszklić w garnku posiekany czosnek. Dodać pomidory z puszki wraz z sosem i dwie szklanki bulionu, dusić przez około 10 min, mieszając i co jakiś czas widelcem rozgniatać pomidory. Dodać cały pojemnik przecieru pomidorowego. Wymieszać i podgotować około 5 min. Pod koniec dodać posiekaną bazylię. Zmiksować na krem. Podawać z udekorowaną bazylią. 
Wyborny smak tej zupy podkreśli grzanka nasączona oliwą z czosnkiem.

2 komentarze: