Woła Wrzesień, że już jesień i ostatni tydzień wakacji. W sumie to już koniec września i początek października się zbliża. Jabłek plon ogromny. Wspaniałe spotkanie z Martą po dwóch latach, delektowanie się smakiem jesiennych jabłek. Poezja, sen, marzenie. Doskonałość formy i treści, wyrażająca się niebiańskim smakiem i rzucającym na kolana wyglądem. Jest miękka, delikatna, lekko słodka i lekko kwaśna. Kokosowa i maślana. Soczysta i chrupiąca. Przepis zaczerpnięty z poradnika domowego
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- kostka masła (200g)
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 jabłek
- 100g rodzynek
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- masło do wysmarowania formy
- tarta bułka do wysypania formy (nie miałam, więc dodałam kaszę mannę)
Kruszonka:
- 90g masła
- 90g cukru
- 180g mąki
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Mąki przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka mikserem utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce mąki. Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do wystudzenia. Wystudzone masło powoli wlewać je do ciasta, nie przerywając ucierania. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Do formy do pieczenia (wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką) wlać masę. Na cieście ułożyć jabłka, posypać je rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Wyrobić kruszonkę. Masło rozpuścić w garnuszku dodać cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Wymieszać tak by powstały grudki. Gotową kruszonkę posypać wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 45 min.*1
*1 Dostałam ostatnio jedną wiadomość prywatną o tym że placek się spalił bo była za wysoka temperatura. Prawdopodobnie macie silniejszy piekarnik ode mnie, często piekę ten placek i jeszcze mi się nie spalił. Tylko pozazdrościć Wam tak mocnego piekarnika.
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! a najbardziej kusi mnie ta kruszonka :)
OdpowiedzUsuńPiękna jesień i smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego mi trzeba! Ciasto z jabłkami i to na szybko! A wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuń