Ostatnio dość często pada pytanie kiedy dodam post z daniem obiadowym, albo dla czego nie dodaję? Po pierwsze na moim blogu można znaleźć danie obiadowe. Po drugie mój obiad znika w ciągu dnia lub dwóch dni i nie zdążę wykonać zdjęć. Po trzecie zrobić zdjęcie daniu obiadowemu, trzeba mieć odpowiedni sprzęt by wykonać apetyczne zdjęcie. Dziś piękny, słoneczny jesienny dzień. Zupa pomidorowa z prawdziwego zdarzenia śni mi się ostatnio w moim małym mózgu. Nie jadłam jej od lat, a sama nigdy jej nie gotowałam. Pierwsza moja zupa krem z pomidorów po włosku. Rodzinka zachwycona.
Składniki dla 4 osób:
Składniki dla 4 osób:
- 2 puszki całych lub krojonych pomidorów w puszce
- jeden mały słoiczek przecieru pomidorowego (90g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki bulionu warzywnego (wykorzystałam rosół po kurze)
- garść bazylii
- sól
- pieprz
- oregano
Na rozgrzanej oliwie zeszklić w garnku posiekany czosnek. Dodać pomidory z puszki wraz z sosem i dwie szklanki bulionu, dusić przez około 10 min, mieszając i co jakiś czas widelcem rozgniatać pomidory. Dodać cały pojemnik przecieru pomidorowego. Wymieszać i podgotować około 5 min. Pod koniec dodać posiekaną bazylię. Zmiksować na krem. Podawać z udekorowaną bazylią.
Wyborny smak tej zupy podkreśli grzanka nasączona oliwą z czosnkiem.
Lubię takie zupy
OdpowiedzUsuńApetyczne na jesienne, zimne dni.
OdpowiedzUsuń