piątek, 30 grudnia 2011

Ciasteczka orzechowe


Już po świętach a tu jeszcze mi zostało sporo pierniczków i ciastek orzechowych. O dziwo w święta schudłam, aż mój luby stwierdził to grzech nie przytyć w święta. Faktycznie sama się dziwiłam, bo jadłam i jadłam. Wróćmy do tematu, w trakcie kucharzenia świątecznego, zostało mi sporo białka dla tego wpadłam na pomysł by zrobić jeszcze jakieś dietetyczne ciastka z orzechami. Kruche, mało słodkie bardzo orzechowe. Zdjęcia marnej jakości, aparat został zrzucony z 2 metrów wysokości :( już nigdy nie pożyczę nikomu aparatu!!!

Składniki:
  • 4 białka
  • szklanka cukru pudru
  • 200g mielonych migdałów
  • 100g otrębów pszennych
  • łyżeczka cynamonu
  • zmielone goździki do smaku
Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając aż masa będzie sztywna i szklista. Masę wymieszać z migdałami, otrębami i przyprawami. Następnie masę wstawiamy do lodówki na dwie godziny lub na całą noc. Masę wyjąć i Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Każdą kulkę spłaszczamy i podsypujemy jeszcze cukrem pudrem. Piekarnik rozgrzać do 175st, piec ciasteczka ok 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzić. Ciastka długo utrzymują świeżość.

Drugi sposób ciasto możemy zamrozić i potem wałkujemy i kroimy foremką do ciastek.



5 komentarzy:

  1. wyglądają na twarde, aż strach je jeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. W środku są bardzo miękkie konsystencja podobna jest do kokosanek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też udało mi się schudnąć w święta! :) I też nie wiem jakim cudem :P ale możliwości jedzeniowe mi się zmniejszyły znacznie.
    A przepis na ciasteczka zapamiętuję, jak każde dietetyczne i pewnie uda mi się go kiedyś wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w święta zawsze gubie kilka kilogramów i dopiero później przewrotnie je nadrabiam;) ciekawe te ciasteczka;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. jak dietetyczne to najlepsze

    OdpowiedzUsuń