Życzę Wam wszystkim zdrowych i radosnych Świąt! Aby były prawdziwie rodzinne i pogodne!
Już teraz z wami się żegnam na okres świąt Bożego Narodzenia. Przyszedł czas by zająć się domowymi sprawami związanymi ze świętami, mogę się pochwalić ale w tym roku wyszło mi 4 kilo pierniczków.
- szklanka prawdziwego miodu (może być sztuczny)
- 1 szklanka cukru
- kostka masła
- 3/4 kg mąki
- 4 całe jaja
- 1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki zimnego mleka
- 3 łyżeczki kakao
- Torebka przyprawy korzennej do piernika
Składniki na masę orzezhową: (zawsze robię podwójną masę)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów
- kostka masła
- 2 żółtka
- wyłuskane orzechy włoskie lub inne do dekoracji (mogą być bakalie lub suszone owoce)
W garnku stopniowo podgrzewamy miód, cukier i masło, prawie do zawrzenia. Studzimy masę. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Do kamionkowej miski umieszczamy mąkę, żółtka, kakao, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku i przyprawę do piernika, oraz wystudzoną masę . Bardzo dokładnie ucieramy ciasto w kamionkowej misie. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywno. Wszystko delikatnie wymieszamy łyżką. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy ciasto. I pieczemy w nagrzanym piekarniku. Odstawiamy do ostygnięcia, przekładamy pergaminem, zawijamy w ściereczkę. Odstawiamy na kilka dni może być nawet 5 dni, ciasto ma dojrzeć.
Po kilku dniach przekładamy ciasto masą.
Orzechy, cukier puder, mleko w proszku wymieszamy. Dodajemy miękkie masło. Wszystko dokładnie ucieramy na gładką masę, pod koniec dodajemy żółtka i wymieszamy. Blaty przekładamy masą. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta, które następnie dekorujemy orzechami.
Ciasto długo zachowuje świeżość. Z każdym dniem smakuje bardziej.
Moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńPięknych świąt życzę!
Próbowałem i polecam :)
OdpowiedzUsuńMasa brzmi pięknie:)
OdpowiedzUsuńale pyszniaste ciacho:)
OdpowiedzUsuńI wzajemnie;)piernik na pewno smaczny!
OdpowiedzUsuń