Składniki:
- 4 białka
- szklanka cukru pudru
- 200g mielonych migdałów
- 100g otrębów pszennych
- łyżeczka cynamonu
- zmielone goździki do smaku
Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając aż masa będzie sztywna i szklista. Masę wymieszać z migdałami, otrębami i przyprawami. Następnie masę wstawiamy do lodówki na dwie godziny lub na całą noc. Masę wyjąć i Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Każdą kulkę spłaszczamy i podsypujemy jeszcze cukrem pudrem. Piekarnik rozgrzać do 175st, piec ciasteczka ok 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzić. Ciastka długo utrzymują świeżość.
Drugi sposób ciasto możemy zamrozić i potem wałkujemy i kroimy foremką do ciastek.
wyglądają na twarde, aż strach je jeść.
OdpowiedzUsuńW środku są bardzo miękkie konsystencja podobna jest do kokosanek.
OdpowiedzUsuńTeż udało mi się schudnąć w święta! :) I też nie wiem jakim cudem :P ale możliwości jedzeniowe mi się zmniejszyły znacznie.
OdpowiedzUsuńA przepis na ciasteczka zapamiętuję, jak każde dietetyczne i pewnie uda mi się go kiedyś wykorzystać :)
Ja w święta zawsze gubie kilka kilogramów i dopiero później przewrotnie je nadrabiam;) ciekawe te ciasteczka;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
jak dietetyczne to najlepsze
OdpowiedzUsuń