piątek, 15 lipca 2011

Kruche ciasto migdałowe z agrestem i rabarbarem


W pewien jeden remontowy, w kurzu i mało słoneczny dzień zachciało mi się pierogów. Najpierw jednak upiekłam ciasto z agrestu, które zniknęło w ciągu dwóch godzin. Potem zrobiłam kompot z agrestu, a o 22.00 zrobiłam pierogi, wyszłam na spacer wróciłam i pierogów już nie było, czy wy rozumiecie? Zjeść 80 pierogów w ciągu godzinnej mojej nieobecności. Pójść spać o 2 w nocy, wstać o 7 i upiec następne ciasto z agrestem i rabarbarem. :) Truskawki jeszcze spotkamy na Kaszubach, agrest i rabarbar dostępny w ogródku u babci.

Ciasto, do którego można z powodzeniem wykorzystać wszystkie sezonowe owoce. Bardzo kruche, maślane, z dużą ilością zdrowych ziaren. Idealnie współgrające smaki: kwaśny i słodki nie mogą się znudzić.Siostra krzyczy Hela przestań piec te ciasta bo nie wchodzę już w spodnie, a ja schudłam.

Kruche ciasto migdałowe z agrestem i rabarbarem:
Składniki:
  • 300 g zimnego masła,
  • 300 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 60 g mielonych migdałów,
  • 60 g otrębów przennych
  • 150 g jasnego cukru muscovado,
  • 300 g agrestu,
  • 3 laski rabarbaru,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • cukier puder

Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i cukrem brązowym, po czym opuszkami palców rozetrzeć składniki, aż utworzą się grudki. Odstawić miskę z kruszonką do lodówki.

Agrest i rabarbar umyć, oczyścić i wymieszać z 3 łyżkami cukru pudru. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.

Foremkę do pieczenia wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 kruszonki wyłożyć na spód i lekko docisnąć do dna. Ułożyć wymieszany w cukrze agrest i rabarbar. Resztę kruszonki wymieszać z płatkami migdałowymi i wyłożyć na agrest. Piec około 45 minut. 

4 komentarze:

  1. Widzę, że żyjesz na pełnych obrotach:) Też uwielbiam ciasta na kruchym spodzie. Można je wykorzystać na milion sposobów i chyba ze wszystkim będzie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ smakowita!
    uwielbiam takie krajanki. jak batoniki muesli. uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mrr, ostatnio złapałam fazę na takie kruche ciasta. I jeszcze z agrestem - a już zdążyłam się przekonać, że połączenie agrestu i migdałów jest cudowne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne:) kruche i owocowe:)

    OdpowiedzUsuń