W pewien jeden remontowy, w kurzu i mało słoneczny dzień zachciało mi się pierogów. Najpierw jednak upiekłam ciasto z agrestu, które zniknęło w ciągu dwóch godzin. Potem zrobiłam kompot z agrestu, a o 22.00 zrobiłam pierogi, wyszłam na spacer wróciłam i pierogów już nie było, czy wy rozumiecie? Zjeść 80 pierogów w ciągu godzinnej mojej nieobecności. Pójść spać o 2 w nocy, wstać o 7 i upiec następne ciasto z agrestem i rabarbarem. :) Truskawki jeszcze spotkamy na Kaszubach, agrest i rabarbar dostępny w ogródku u babci.
Ciasto, do którego można z powodzeniem wykorzystać wszystkie sezonowe owoce. Bardzo kruche, maślane, z dużą ilością zdrowych ziaren. Idealnie współgrające smaki: kwaśny i słodki nie mogą się znudzić.Siostra krzyczy Hela przestań piec te ciasta bo nie wchodzę już w spodnie, a ja schudłam.
Składniki:
Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i cukrem brązowym, po czym opuszkami palców rozetrzeć składniki, aż utworzą się grudki. Odstawić miskę z kruszonką do lodówki.
Agrest i rabarbar umyć, oczyścić i wymieszać z 3 łyżkami cukru pudru. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.
Foremkę do pieczenia wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 kruszonki wyłożyć na spód i lekko docisnąć do dna. Ułożyć wymieszany w cukrze agrest i rabarbar. Resztę kruszonki wymieszać z płatkami migdałowymi i wyłożyć na agrest. Piec około 45 minut.
- 300 g zimnego masła,
- 300 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 60 g mielonych migdałów,
- 60 g otrębów przennych
- 150 g jasnego cukru muscovado,
- 300 g agrestu,
- 3 laski rabarbaru,
- 50 g płatków migdałowych,
- cukier puder
Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i cukrem brązowym, po czym opuszkami palców rozetrzeć składniki, aż utworzą się grudki. Odstawić miskę z kruszonką do lodówki.
Agrest i rabarbar umyć, oczyścić i wymieszać z 3 łyżkami cukru pudru. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.
Foremkę do pieczenia wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 kruszonki wyłożyć na spód i lekko docisnąć do dna. Ułożyć wymieszany w cukrze agrest i rabarbar. Resztę kruszonki wymieszać z płatkami migdałowymi i wyłożyć na agrest. Piec około 45 minut.
Widzę, że żyjesz na pełnych obrotach:) Też uwielbiam ciasta na kruchym spodzie. Można je wykorzystać na milion sposobów i chyba ze wszystkim będzie smakować.
OdpowiedzUsuńależ smakowita!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie krajanki. jak batoniki muesli. uwielbiam!
Mrr, ostatnio złapałam fazę na takie kruche ciasta. I jeszcze z agrestem - a już zdążyłam się przekonać, że połączenie agrestu i migdałów jest cudowne :-)
OdpowiedzUsuńpyszne:) kruche i owocowe:)
OdpowiedzUsuń