piątek, 15 lipca 2011

Kompot z agrestu


Letnią porą bardzo chętnie przygotowuje kompoty z różnych owoców. Ostatnio był to kompot z rabarbaru. Teraz proponuję agrest w wodzie, lekko kwaskowaty i słodki jednocześnie, orzeźwiający, pyszny, ...chociaż szczerze mówiąc, przy dzisiejszej pogodzie satysfakcjonuje mnie tylko mocna kawa. Tradycyjny przepis mojej babci.

Składniki:
  • 600 g agrestu
  • szklanka cukru

Agrest oczyścić, umyć. Zagotować 5 szklanek wody z cukrem, wsypać agrest, przykryć, doprowadzić do zawrzenia i natychmiast zostawić. ( agrest powinien zachować swój kształt) Naczynie z kompotem wstawić do zimnej wody. Ostudzony kompot wstawić do lodówki. Oziębić.

3 komentarze:

  1. Błyskawicznie dodajesz kolejne posty:) Ja nie mam tyle determinacji w sobie. Widzę, że przepis jest banalnie prosty, więc może sama też spróbuję. Muszę tylko wynaleźć skądś agrest...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis, kompot wyszedł pyszny.

    OdpowiedzUsuń