niedziela, 10 lipca 2011

Muffiny cynamonowe


Przejadły nam się słodkości z truskawkami, czas urozmaicić menu wakacyjne. Muffinki cynamonowe delikatne, pachnące, lekko maślane. Są proste w wykonaniu – zresztą jak każde muffiny. Ponoć przypominają brytyjskie pączki. Na letnie grillowanie z przyjaciółmi, pasują w sam raz. Ostatnio przesadzam ze składnikami, tym razem za dużo obsypałam cukremZ przepisu dorotus76.

Składniki na 12 sztuk:
  • 1,5 szklanka mąki pszennej 
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
Ponadto:
  • około 50 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko). Połączyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę na muffinki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Napełnić foremki ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe muffiny, wysmarować roztopionym masłem, a następnie obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.


4 komentarze:

  1. U nas pojawiają się bardzo często - pierwszy raz piekłyśmy je z przepisu dorotus76 (mojewypieki)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia, cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie już nawet nie ma truskawek żeby poszaleć ;) Przymierzam się do tych muffinek od hoho i trochę, ale wyglądają tak apetycznie...

    OdpowiedzUsuń