Znowu po czasie. Lipiec 2014 był prawdziwie letnio wakacyjny. Z listkami, kwitnącymi drzewami, soczystymi owocami, gorącym słońcem i wszystkim co letnie. Z rolkami, kijkami, butami do biegania i kajakiem :). Z głową pełną pomysłów. I strasznym niedoborem czasu na gotowanie, zdjęcia, internet, czytanie...
Podsumowanie Lipca i rozpoczęcie sierpnia z babeczkami wiśniowymi w kajaku nad rzekami i jeziorami Wadąg.
Składniki 12 babeczek:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 20 dag wiśni
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- tłuszcz do wysmarowania foremek
- bułka tarta
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszamy, dodajemy wiórki kokosowe. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt waniliowy, olej i jajko. Do suchych składników dodajemy mokre i starannie ucieramy. Dodajemy umyte i wydrylowane wiśnie i delikatnie wymieszamy.
Ciastem napełniamy do 3/4 wysokości natłuszczone foremki do babeczek lub muffinek. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Wystudzone ciastka możemy posypać cukrem pudrem.
Cudowne wakacje :)
OdpowiedzUsuńA babeczki wyglądają pysznie :)