poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Babeczki z wiśniami


Znowu po czasie. Lipiec 2014 był prawdziwie letnio wakacyjny. Z listkami, kwitnącymi drzewami, soczystymi owocami, gorącym słońcem i wszystkim co letnie. Z rolkami, kijkami, butami do biegania i kajakiem :). Z głową pełną pomysłów. I strasznym niedoborem czasu na gotowanie, zdjęcia, internet, czytanie...
Podsumowanie Lipca i rozpoczęcie sierpnia z babeczkami wiśniowymi w kajaku nad rzekami i jeziorami Wadąg.

Składniki 12 babeczek:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 20 dag wiśni
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • bułka tarta 
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszamy, dodajemy wiórki kokosowe. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt waniliowy, olej i jajko. Do suchych składników dodajemy mokre i starannie ucieramy. Dodajemy umyte i wydrylowane wiśnie i delikatnie wymieszamy.
Ciastem napełniamy do 3/4 wysokości natłuszczone foremki do babeczek lub muffinek. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Wystudzone ciastka możemy posypać cukrem pudrem. 



1 komentarz:

  1. Cudowne wakacje :)
    A babeczki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń