Dzisiaj dzień mamy. Torcik z truskawkami na stole i płaczemy przy kawie. Helu, kto będzie robił babeczki? Mamo, kto będzie mi zwracał wagę, że krzywo postawiłam szklankę. W ostatnich dniach rozmyślam z mamą o darastaniu, rodzinie i terminie, który zbliża się wielkim krokiem. Będzie mi brakowało śniadań spędzonych z mamą na tarasie, wypitych herbatek weekendowych. Moja mama to najwspanialsza kobieta na świecie, moja przyjaciółka, radca prawny i sercowy.
W ostatnich czasach dni mijają mi bardzo szybko. Ani się oglądnę - już za mną weekend. Może to kwestia rutyny i tego, że praktycznie codziennie co innego załatwiam, a każdego wieczoru stwierdzam, że za mało załatwiłam. Już niedługo wyprowadzam się, przenoszę, uciekam, spadam.
Jedno jest pewne czas może pędzi, ale spędzę najpiękniejsze chwile w ciepłych krajach z moim mężem.
- kostka masła 200g
- dwa opakowania biszkoptów 2 x 120g
- 70 dag świeżych truskawek lub mrożonych (kilka zostaw do dekoracji)
- jedno opakowanie mascarpone 250g
- 50 dag twarogu śmietankowego (używam ze strzałkowa)
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- tłuszcz do formy
Spód formy posmaruj tłuszczem. Rozpuść masło. Biszkopty wsyp do torebki i wałkiem rozkrusz na kawałki lub kruszymy osobno jeden biszkopt w dłoniach. Rozkruszone ciastka przełóż do miski i wymieszaj z masłem. Dno formy wykładamy masą zrobiona z biszkoptów. Schładzaj w lodówce przez 30 minut. Truskawki pokrój na cząstki. Twaróg utrzyj z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. 1/3 masy serowej rozprowadź na biszkoptach, przykryj owocami i resztą masy. Przygotuj galaretkę wedłóg przepisu. Wierzch ciasta udekoruj pozostałymi truskawkami. Polej torcik, odstaw do stężenia.
Pysznie wygląda :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńWpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
Ohyda!!!!!!!!!!!!!!!! Wygląda jakby świnia na niego nasrała -_-"
OdpowiedzUsuń