,,Kiedy rzeczy się zmieniają, to zmieniają się zupełnie i nic nie jest jak przedtem, przemienione tak gruntownie, że nikt nie umie sobie wyobrazić, by mogło być inaczej. To, co mija, staje się równie niepojęte jak to, co następuje potem"
Andromeda Romano-Lax; "Hiszpański smyczek"
Cieszę się, że znalazłam czas na wiosenny talerz. Mimo chmurzącego się nieba, straszących nas czarnych chmur i dosyć pesymistycznej prognozy pogody. Ach ten piękny Maj. Rabarbar, młode ziemniaczki, truskawki, chrupiąca rzodkiewka, jędrne zielone szparagi i młody, piękny szpinak.
Na ciepły, deszczowy majowy dzień upiekłam półkruche maślane ciasto z nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek otrąb pszennych
- 5 łyżek płatków śniadaniowych musli (dodałam Musli Sante tropikalne)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła roślinnego lub masła
- 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 4 duże łodygi rabarbaru rabarbaru
- 1/2 kg truskawek
- 5 łyżek drobnego cukru może być cukier puder
50 gram masła zostawiamy na kruszonkę.
Na stolnicę przesiać mąkę razem z skrobią ziemniaczaną, cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać otręby, masło, cukier, żółtka oraz gęstą śmietanę. Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, pokruszyć jak na kruszonkę i schłodzić (w lodówce lub najszybciej w zamrażarce), ciasto może być w misce lub w foli.
W międzyczasie przygotować rabarbar i truskawki: rabarbar opłukać, osuszyć, obrać i pokroić. Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Owoce wymieszać z cukrem pudrem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
1/4 ciasta pozostawić na wierzch. Pozostałą część ciasta rozsypać na natłuszczonym i opruszonym bułką tartą spodzie formy do pieczenia i potem dogniatamy ciasto do formy. Na surowe ciasto wyłożyć owoce. Resztę ciasta rozsypać.
Płatki śniadaniowe musli rozdrabniamy blenderem na mąkę. Do mielonych płatków dodajemy masło, 5 łyżek cukru i wyrabiamy na kruszonkę i rozsypujemy dodatkowo na ciasto.
Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 50 - 60 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Po wystudzeniu zabieramy się do kosztowania.
Its not my first time to go to see this web site, i am browsing this site dailly and take fastidious data from here everyday.
OdpowiedzUsuń