poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Babeczki cytrynowe


Te babeczki upiekłam pierwszy raz rok temu z myślą o święconce. Zawsze mama przynosiła od sąsiadki lub cioteczek ale tym razem postanowiłam upiec je sama. Jest to propozycja szybkich i bardzo smacznych babeczek cytrynowych na Wielkanoc. Nie są one najlżejsze oceniając po składnikach, jednak tej ciężkości w ogóle nie czuć. Są puszyste i wilgotne.


Składniki: 15 sztuk

  • 250 g masła lub margaryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 380 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę wymieszamy i przesiewamy. W misie miksera ucieramy masło z cukrem do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Dodajemy cukier i miksujemy. Po kolei wbijamy po jednym jajku, dobrze miksując po każdym dodaniu (ciasto prawdopodobnie trochę się zwarzy, ale się tym nie przejmujemy, ciasto się nie zepsuje). Masę przekładamy do większej miski. Dodajemy wiórki, migdały, sok z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Foremki do babeczek smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Ciasta nakładamy do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzimy najpierw w formie, potem wyjmujemy.

Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Cukier puder wsypujemy do miseczki, zalewamy sokiem z cytryny i rozcieramy łyżeczką do gładkości. Polewamy po przestudzonych babeczkach. Dekorujemy cukrowymi jajkami i posypką lub innym słodkim małym cukiereczkiem.

2 komentarze:

  1. zrobiłam je właśnie do koszyka i dla innych, wyszły wspaniale

    OdpowiedzUsuń