środa, 11 grudnia 2013

Pierniczki rumowe


Uwielbiam pierniczki, zarówno piec jak i jeść. W swoim życiu piekłam już pierniki z wielu przepisów, z przepisu babci, prababci, ciotek, gazetowych, z internetu itp. itd. W tym roku zaszalałam, postanowiłam upiec pierniki świąteczne w wersji dla dorosłych.

Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 25 dag miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kieliszek rumu
  • przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • sól
  • lukier lub polewa czekoladowa do dekoracji lub cokolwiek innego
Miód i masło rozpuszczamy, dodajemy przyprawę do piernika, przestudzamy. Mąkę wymieszamy z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wlewamy masę miodowo maślaną i rum. Zagniatamy ciasto, jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dosypujemy mąkę. Ciasto rozwałkujemy, foremką wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy 15 minut. Ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową. 

4 komentarze:

  1. z rumem nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. z rumem jeszcze nie jadłam, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No ja jestem pod wrażeniem Twoich zdjęć. Są świetne! :D A co do pierniczków, to wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń