Szaro i zimno za oknem. Aby pogoda mnie nie dobiła, z okazji dnia Piotra upiekłam pyszne ciasteczka z czekoladowymi cukierkami. Trudno oprzeć się im zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przygotowuje się je równie szybko i przyjemnie, co znikają z talerza.
Ciasteczka rewelacyjne w smaku wyczuwamy masło, wanilię i czekoladę. Rozpływają się w ustach. Wnętrze idealne do żucia. W każdym ciastku ogromna ilość M&M. Ciastka można wykonać z wyprzedzeniem, surowe ciasto trzymamy w lodówce do 5. Przepis znalazłam na averiecooks, dziewczyna ma wspaniałe wypieki.
- 180 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli, do smaku
- 1 1/2 szklanki mleka czekolady M & M (lub innej odmiany M & M albo wiórki czekoladowe)
Do miski miksera wkładamy masło, cukier, jajko, wanilię i miksujmy na średnich obrotach, aż ciasto będzie lekkie i puszyste, miksujemy około 7 minut. Następnie dodajemy mąki, sodę, sól mieszamy, aż wszystko się połączy. Na początku masa będzie grudowata, dlatego trzeba być cierpliwym! Dodajemy M & Ms i ręką mieszamy. Na deskę wyłożoną papierem do pieczenia układałam niewielkie kulki, formując dłonią lub łyżką do lodów. Kulki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na 5 dni. Ja zostawiłam na noc. Schłodzone kulki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ciastka 8 minut w 180 stopniach, jeżeli chcemy uzyskać miękkie do żucia ciastka. Po upieczeniu przetrzymujemy ciastka w piekarniku przez około 5 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy na blaszce, ponieważ ciastka są mokre. Nie bójcie się, jeżeli poczujecie że ciastka są zbyt miękkie, one muszą takie być. Po wystudzeniu są lekko wilgotne i ciągnące się w ustach.
*Ciastka możemy upiec też przez około 15 minut, jeżeli chcemy, by ciastka były bardzo kruche.
To były jedne z najlepszych ciastek, które jadłem.
OdpowiedzUsuńMniam! Nie dość, ze wyglądają wspaniale, to z pewnością smakują obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńpomysłowo i bardzo ciekawie :) trzeba to przyznać
OdpowiedzUsuńCo za kolorowe cudeńka
OdpowiedzUsuńno proszę jakie apetyczne ciasteczka ! chętnie zjadłabym chociaż kilka :)
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić je bez wanilii?
OdpowiedzUsuńtak jak najbardziej można zrobić bez wanilii
OdpowiedzUsuńA masło z lodówki czy ciepłe ?
OdpowiedzUsuńJa do takich ciastek daję zimne masło ale może być miękkie łatwiej się je wyrabia
UsuńIle ciastek układać na jednej blaszce ?
OdpowiedzUsuńokoło 10 ciastek zmieści się na blaszce ale w zależności jak wielkie mają być ciastka.
Usuń