niedziela, 1 grudnia 2013

Babeczki kakaowe



Babeczki z myślą o Andrzejkach na specjalne życzenie miłośnika słodkiego. Trochę pracochłonne ale za to bardzo smaczne. Wieczór pod znakiem gier planszowych, piwa, wina i herbatek w gronie najbliższych znajomych.

Składniki 12 babeczek:
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • tłuszcz i bułka tarta do foremek
W rondelku rozpuścić masło. Mieszając, wsypujemy partiami cukier i kakao. Wlewamy 1/3 szklanki letniej wody z dodatkiem trzech łyżek oleju. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa kakaowa. Masę przelewamy do miski i studzimy. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy do schłodzenia. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy. Wsypujemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszamy energicznie. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie wymieszamy. Foremki do babeczek wysmarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Rozkładamy przygotowane ciasto. Pieczemy 30 - 35 min w temperaturze 180 stopni. Gotowe babeczki lekko studzimy, wyjmujemy z foremek i dowolnie dekorujemy. 



3 komentarze:

  1. Szkoda że ich nie wypróbowałem

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnie smakują z mlekiem lub herbatą z miodem i cytryną

    OdpowiedzUsuń