Babeczki z myślą o Andrzejkach na specjalne życzenie miłośnika słodkiego. Trochę pracochłonne ale za to bardzo smaczne. Wieczór pod znakiem gier planszowych, piwa, wina i herbatek w gronie najbliższych znajomych.
Składniki 12 babeczek:
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- tłuszcz i bułka tarta do foremek
W rondelku rozpuścić masło. Mieszając, wsypujemy partiami cukier i kakao. Wlewamy 1/3 szklanki letniej wody z dodatkiem trzech łyżek oleju. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa kakaowa. Masę przelewamy do miski i studzimy. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy do schłodzenia. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy. Wsypujemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszamy energicznie. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie wymieszamy. Foremki do babeczek wysmarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Rozkładamy przygotowane ciasto. Pieczemy 30 - 35 min w temperaturze 180 stopni. Gotowe babeczki lekko studzimy, wyjmujemy z foremek i dowolnie dekorujemy.
Szkoda że ich nie wypróbowałem
OdpowiedzUsuńCo za słodkie babeczki
OdpowiedzUsuńIdealnie smakują z mlekiem lub herbatą z miodem i cytryną
OdpowiedzUsuń