Przypomniało mi się o pomyśle pikniku pod gołym niebem akurat teraz, kiedy zimo, kiedy pada deszczem. Dla czego jesień? A czemu nie, dzisiaj wyjątkowo ciepło i słonecznie. Wyszłam szybciej z muffinką i jabłkiem.
Muffinki rozpływają się w ustach. Miękkie, mocno wilgotne i lekko słodkie. Idealne na ciepły jesienny spacer.
Składniki na około 18 muffinek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka, roztrzepane
- 120 g drobnego cukru
- 120 g masła roztopionego
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3 jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałki
W jednym naczyniu wymieszamy składniki suche (mąkę pszenną, proszek, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, roztopione masło, śmietanę). Łączymy razem wszystko. Na koniec dodajemy jabłka. Ciasto nakładamy do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut w temperatutrze 200ºC. Czekamy chwilę zanim przestygną, potem wyjmujemy z formy. Studzimy i dekorujemy np. masą budyniową.
Smacznego
To takie szarlotki w małym wydaniu, w sam raz na słodką przekąskę:-)
OdpowiedzUsuńśmietana(ile procent) czy jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńZdrowy jest jogurt naturalny a śmietana może być użyta najlepiej 12% tyle samo co jogurtu
UsuńNajwiększym plusem tego ciasta jest szybkość jego wykonania, do tego jest bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuń