wtorek, 22 października 2013

Muffiny z jabłkami



Przypomniało mi się o pomyśle pikniku pod gołym niebem akurat teraz, kiedy zimo, kiedy pada deszczem. Dla czego jesień? A czemu nie, dzisiaj wyjątkowo ciepło i słonecznie. Wyszłam szybciej z muffinką i jabłkiem. 

Muffinki rozpływają się w ustach. Miękkie, mocno wilgotne i lekko słodkie. Idealne na ciepły jesienny spacer. 

Składniki na około 18 muffinek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 120 g drobnego cukru
  • 120 g masła roztopionego
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałki 
W jednym naczyniu wymieszamy składniki suche (mąkę pszenną, proszek, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, roztopione masło, śmietanę). Łączymy razem wszystko. Na koniec dodajemy jabłka. Ciasto nakładamy do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut w temperatutrze 200ºC. Czekamy chwilę zanim przestygną, potem wyjmujemy z formy. Studzimy i dekorujemy np. masą budyniową.

Smacznego

5 komentarzy:

  1. To takie szarlotki w małym wydaniu, w sam raz na słodką przekąskę:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. śmietana(ile procent) czy jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowy jest jogurt naturalny a śmietana może być użyta najlepiej 12% tyle samo co jogurtu

      Usuń
  3. Największym plusem tego ciasta jest szybkość jego wykonania, do tego jest bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń