sobota, 2 listopada 2013

Czekoladowe pralinki


Pamięć tworzy tożsamość, która tworzy wspólnotę. 
To co się zdarzyło, zostaje w pamięci i po wielu latach żywy pozostaje.

Składniki na około 20 sztuk:
  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.)
  • 80 g ryżu preparowanego 
  • 120 g serka mascarpone 
  • 80 g nutelli 
  • 200 g czekolady, do obtoczenia 
  • 1 łyżka oleju 
Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą. Ryż preparowany zmielić, dodać kawałki pokruszonego ciasta. Mieszkankę dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 20 minut w zamrażarce.
Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 30 minut.
Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Kulki wyjąć z zamrażarki. Zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Czekoladki wyjmujemy łyżeczką i odkładamy na papier. Drugi sposób zanurzania, w kulkę wbijamy patyczek i zanurzamy w czekoladzie, patyczek wyjmujemy od razu po wyłożeniu pralinki na papier. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego

6 komentarzy: