wtorek, 6 sierpnia 2013

Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką


Nie tak dawno, miałam okazję uczestniczyć w wydarzeniu dla mnie niezwykłym. Mogłam z bliska obserwować i smakować góralskie wesele. Wcześniej pisałam, że wybierałam się pod Bieszczady z lekkim stresem w kieszeni, bo o góralskich weselach wiedziałam tyle co o produkcji oscypków. Okazało się, że wesele było podobne do tych moich rodzinnych we wsi na żuławach wiślanych. Jedynie oprawą muzyczną i tańcami się różniło. Tak na prawdę czułam się jak u siebie. Wspaniała gościnność, wspaniałe jedzenie które ciężko opisać bo było sześć dań na ciepło, cztery rodzaje sałatek, surówek, a ciast nie zliczyłam wszystkich ale zjadłam chyba osiem rodzajów. A na poprawinach to samo, picie, jedzenie, tańce i przyśpiewki. Górale zdziwieni, że my z Gdyni przybyli, myśleli żeśmy znajomi z liceum, tak nam dobrze szło picie, śpiewanie i tańce. Żal było mi wracać do domu, łzy mi poleciały jak się żegnałam z rodziną Pana i Pani młodej. Hej!

Po jedzeniu weselnym, dziś na śniadanie proponuję lekki twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Każdy lubi lub nielubi, ale na pewno zna pod różną postacią. Może nie jest to wybitny przepis ale warto wypróbować na lekkie letnie śniadanie.

Składniki:
  • 200 g twarogu białego śmietankowego
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek małego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

Twarożek ubijamy widelcem. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce lub kroimy na ćwiartki i dodajemy do twarożku. Drobno pokrajany szczypiorek dołączamy do twarożku. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3 komentarze:

  1. Takie twarożki z dodatkiem warzyw są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam mniam, lubię takie twarożki

    OdpowiedzUsuń
  3. Tęsknię już za latem. Takie smaki najlepiej mi podchodzą właśnie latem na tarasie

    OdpowiedzUsuń