czwartek, 18 lipca 2013

Placki z malinami



Mieć dużo czasu na kulinarne wybryki. Mieć dużo czasu na eksperymenty. Nawarstwiło się, oj nawarstwiło kulinarnych zabaw i akcji. Ciężko się wyrobić z czasem na umieszczanie nowych przepisów. Wcześniej robiłam spore przestoje pomiędzy postami - teraz nadgoniłam i codziennie gotuję i co kilka dni dodaję przepis. Dzisiejsze doświadczenie śniadaniowe proponuję z malinami.

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szklanka maślanki owocowej (miałam truskawkową)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • małe pudełko malin
Maślankę miksujemy z mlekiem i jajkami. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, stale miksujemy, tak aby ciasto było geste. Ciasto jakie wyjdzie, zależy od jakiej wielkości szklanki mamy i ile w związku z tym wsypiemy mąki. Czasem trzeba dosypać a czasem dolać mleka lub opcjonalnie wody.Rozgrzewamy dobrą, nieprzywierającą patelnię i nakładamy łyżką niewielkie porcje ciasta, tworząc okrągłe placuszki. Na wierzchu każdego placka układamy maliny, ilość malin zależy od wielkości placków. Kiedy spód się podsmaży przekładamy placki na drugą stronę i smażymy. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu,


1 komentarz:

  1. I liκе іt when folκs get tоgethеr
    and sharе thoughts. Grwat site, kеeр it up!

    OdpowiedzUsuń