sobota, 20 lipca 2013

Chłodnik z pomidorów i truskawek


Nastały upalne dni, prawdziwe, gorące lato, kiedy nic się nie chce. Lekkie sałatki i owoce wyparły mięsa. U nas wciąż rządzą truskawki, które pochłaniamy w ilościach wręcz hurtowych. Dziś truskawki wykorzystałam do dania wytrawnego. Kiedy mamy chęć się oczyścić z toksyn warto sięgnąć po chłodnik z pomidorów i truskawek. Pomidory są niezbędnym elementem diety ciężarnych, bo oprócz pierwiastków (żelazo, potas, kwas foliowy), redukują zatrzymywanie wody w organizmie oraz skurcze mięśni. A truskawki zawierają enzymy, które spalają tłuszcz i szybko przygotowują organizm do trawienia.Bogactwo witamin, zwłaszcza witaminy C, A, B1, świetnie wpływa na kondycję naszej skóry.

Składniki: 2 porcje
  • 200 g truskawek
  • 200 g pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek bazylii
Truskawki myjemy i kroimy na pół. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Truskawki i pomidory miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Tuż przed podaniem dodajemy posiekane liście bazylii.





2 komentarze:

  1. Uwielbiam pomidory i truskawki też, nigdy nie przyszło mi do głowy połączyć.Ale dziś to zrobię, mam nawet w domu bazylię. Dzięki za pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie pierwszy raz widzę takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń