środa, 3 lipca 2013

Dwukolorowy przekładaniec



Co za radość mnie rozpiera z tworzenia małego dzieła. Uśmiech wywołany niewielkim sukcesem. Drugi dzień w pracy a tyle radości. Drugie danie, chwila przerwy w trakcie szkicowania. Deser jogurtowy z malinami i truskawkami.

Składniki 6 porcji
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej lub malinowej
  • 500 ml gęstego naturalnego gęstego jogurtu
  • 4 łyżeczki miodu lub cukru pudru
  • 200 g malin
  • 300 g truskawek
Galaretkę przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Jeżeli jest bardzo gorąco, użyjemy 1/2 szklanki mniej wody.Odstawiamy do schłodzenia, a potem wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. 
Dobrze schłodzony jogurt starannie wymieszamy miodem lub cukrem. Maliny, truskawki przebieramy, opłuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na sicie i dodajemy do galaretki. Do pucharków układamy na przemian tężejącą galaretkę z owocami oraz słodki jogurt. Udekorować można owocami, listkami mięty lub kleksem z bitej śmietany.

1 komentarz: