piątek, 28 czerwca 2013

Surówka z białej kapusty


Choć czasu dużo mam, to budzę się wczesnym rankiem. Ptaki wyśpiewują swoją pieśń, a ja za nimi nucę. Kiedy wstaję cieszę się, że żyję w tym kolorowym i pełnym zapachów świecie.

Dziś na obiad lekka surówka ze świeżej kapusty. Jedna z prostszych surówek, którą lubię serwować przez cały rok. Przepis przyniosła do domu moja siostra.

Składniki:
  • 1/2 świeżej dużej kapusty 
  • 2 duże marchewki 
  • 1/2 pęczka pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • szczypta soli 
  • szczypta pieprzu 
  • 2 łyżeczki majonezu 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
Kapustę drobno poszatkować i wrzucić do miski. Posolić i wymieszać. Odstawić, kapusta podczas leżakowania zmniejszy swą objętość o 1/3. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce i dodać do kapusty. Natkę pietruszki opłukać, wysuszyć i drobno poszatkować. W osobnym naczyniu majonez, jogurt naturalny i pieprz wymieszamy. Czosnek obrać ze skórki, przetrzeć przez praskę lub drobno pokroić, następnie dodać do jogurtu i wymieszać. Gotowy sos polać na warzywa i wymieszać. Surówkę wkładamy do lodówki na chwilę by się przegryzła. Smacznego




1 komentarz: