Choć czasu dużo mam, to budzę się wczesnym rankiem. Ptaki wyśpiewują swoją pieśń, a ja za nimi nucę. Kiedy wstaję cieszę się, że żyję w tym kolorowym i pełnym zapachów świecie.
Dziś na obiad lekka surówka ze świeżej kapusty. Jedna z prostszych surówek, którą lubię serwować przez cały rok. Przepis przyniosła do domu moja siostra.
- 1/2 świeżej dużej kapusty
- 2 duże marchewki
- 1/2 pęczka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Kapustę drobno poszatkować i wrzucić do miski. Posolić i wymieszać. Odstawić, kapusta podczas leżakowania zmniejszy swą objętość o 1/3. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce i dodać do kapusty. Natkę pietruszki opłukać, wysuszyć i drobno poszatkować. W osobnym naczyniu majonez, jogurt naturalny i pieprz wymieszamy. Czosnek obrać ze skórki, przetrzeć przez praskę lub drobno pokroić, następnie dodać do jogurtu i wymieszać. Gotowy sos polać na warzywa i wymieszać. Surówkę wkładamy do lodówki na chwilę by się przegryzła. Smacznego
Idealna do obiadu :)
OdpowiedzUsuń