środa, 26 czerwca 2013

Lekka sałatka z rukolą i miętą


Sałatka z rukoli na pewno zachwyci smakiem wszystkich fanów zdrowej i lekkiej kuchni. Zielone listki rukoli są bogate w witaminę C, dlatego warto urozmaicać nimi posiłki. Do tego odświeżający sos jogurtowy z miętą. Do podania samodzielnie albo w towarzystwie mięs.

Składniki:

  • 2 garście rukoli
  • 2 duże ogórki
  • 2 średnie pomidory
  • jedna mała cebula
  • 1/2 pęczka mięty
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
Pomidory kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, a cebulę kroimy na wiórki. Wkładamy do miski i mieszamy. Rukolę płuczemy i suszymy na papierowej ściereczce, dodajemy do miski z warzywami. Miętę płuczemy i tak samo jak rukolę suszymy na ściereczce. Siekamy i dodajemy do osobnego naczynia. Do mięty dodajemy jogurt, sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy sos przelewamy do warzyw i całość mieszamy. Gotowe, smacznego!


2 komentarze: