sobota, 6 kwietnia 2013

Owsianka


Treściwa i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego śniadania. Na całym świecie znana, lubiana (nielubiana) i polecana przez dietetyków, mam, babć i prababć. Po świętach przyszedł czas na dania zdrowe dla naszego żołądka, serca i mózgu. Pomysłów na przyrządzenie owsianki jest mnóstwo, ogranicza Nas tylko wyobraźnia. Owsianka, jaką najbardziej lubię, to ta gotowana na wodzie z mlekiem, z dodatkiem miodu i jakimś owocem.

kobieta.pl ,,Owsianka mimo swojego niewinnego wyglądu daje bardzo dużo energii i witamin. To właśnie dlatego chętnie spożywali ją dawniej na przykład górnicy. Owies i jego przetwory mają właściwości odchudzające i odmładzające. Płatki owsiane mają bardzo dużo białka i aminokwasów, a w połączeniu z mlekiem są świetnym źródłem witaminy B6, która poprawia koncentracje i pamięć. W popularnej owsiance znajdziemy również witaminę B1 oraz kwas proteinowy które zdecydowanie zmniejszają uczucie zmęczenia. Dodatkowo śniadanie takie zawiera magnez, żelazo oraz szereg innych witamin. Płatki owsiane zawierają też duże ilości błonnika, który wspomaga trawienie oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych które zapobiegają miażdżycy, a dodatkowo wspomagają odbudowę naszej skóry. Wszystkie te składniki sprawiają, że owsianka to śniadanie idealne.,,

Składniki:
  • szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 szklanki wody
  • 1-2 szklanki mleka
  • łyżka cukru brązowego
  • miód do smaku
  • owoc granatu (przekroić na pół, łyżeczką lub palcami skubać owoce)

W garnku na średnim ogniu gotujemy wodę z płatkami owsianymi do miękkości około 20 min. Co jakiś czas mieszamy, owsianka lubi się przypalać. Jeżeli uznacie że mieszanina będzie bardzo kleista i gęsta dolejcie jeszcze wody. Do ugotowanej, kleistej owsianki dodajemy mleko i cukier, wszystko zamieszamy. Trzymamy na bardzo słabym ogniu przez kilka minut i gotowe. 
Gotową owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy miód do smaku i owoce granatu.

1 komentarz: