czwartek, 14 marca 2013

Francuski tort Malakoff



Po ciężkiej walce na uczelni, przydał się odpoczynek poza terenem Polski. Razem z moją najbliższą rodziną wylądowaliśmy w Londynie. Relacje z pobytu przedstawię niebawem. Po powrocie czekała na nas mama z imprezą imieninową. Na wczorajsze święto mojej mamy przygotowałam przepyszny tort Malakoff. Jest bardzo łatwy, nie trzeba go piec. Kwaśna czarna porzeczka idealnie kontrastuje z masą maślano-budyniową. Uprażone płatki migdałowe wprowadzają ciekawy smak i fajną chrupkość, a posypany nimi tort wygląda efektownie. Tort na bazie biszkoptów znany jest na całym świecie, bardzo popularny w Austrii i Francji. Istnieje wiele wersji tego tortu, również z serkiem mascarpone, czy wyłącznie z biszkoptami.

Przepis pochodzi z poradnika Pani Domu

Składniki:
  • 25 dag podłużnych biszkoptów

Poncz:
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 50 ml rumu
  • 2 łyżeczki cukru
Masa:
  • 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego lub malinowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag uprażonych płatków migdałowych
Gotujemy budyń z mlekiem i cukrem. Odstawiamy i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce schłodzony budyń. Mieszamy składniki ponczu. Tortownicę wykładamy jedną warstwą biszkoptów, nasączamy połową ponczu. Podgrzewamy dżem, połowę rozkładamy małymi kleksami na biszkoptach. Smarujemy 1/3 ilością masy budyniowej, posypujemy ⅓ uprażonych płatków. Układamy podobną, drugą warstwę biszkoptów, dżemu, kremu i płatków. Wstawiamy do lodówki. Gdy krem stwardnieje, zdejmujemy obręcz tortownicy, smarujemy boki ciasta resztą kremu i obklejamy płatkami. Dekorujemy bitą śmietaną lub robimy masę z dwóch porcji i ją wykorzystujemy do dekoracji, ja tak właśnie zrobiłam. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony.

5 komentarzy:

  1. Było to jedno z najlepszych tortów jakie kiedykolwiek jadłem.

    OdpowiedzUsuń
  2. po zdjęciu spodziewałam się pracochłonnego tortu,a tu nawet nie trzeba nic piec :) bardzo lubię takie przepisy! zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń