piątek, 15 czerwca 2012

Banany w cieście kokosowym


Czas zaliczeń nadal trwa i nie wiem kiedy się skończy, kilku wykładowców bym powystrzelała. Na odrobinę relaksu i uśmiechu na przywitanie nowego dnia, proponuję banany w cieście, jeszcze owoce które zostały z wesela siostry. Jest to dość ciekawa pozycja kulinarna, który znika w błyskawicznym tempie. Bardzo szybki i niezwykle smaczne danie. Świetne danie na śniadanie.

Składniki: dla 2-5 osób
  • 5 bananów 
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • i cytryna,
  • cukier puder,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli,
  • szklanka oleju.
Miksujemy mąkę, jajka, mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, skórkę otarta z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli na gęste, lejące ciasto. Wsypujemy wiórki i mieszamy. Banany obieramy, przekroimy na pół, skrapiamy sokiem cytrynowym. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Połówki bananów zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Na raz wkładać tylko tyle bananów, aby mogły swobodnie pływać. Gotowe wyjmujemy widelcem lub bambusowym patyczkiem i osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać najlepiej ciepłe, oprószone cukrem pudrem z cynamonem.



3 komentarze:

  1. Ślicznie wyglądają! Muszą pysznie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. W cieście kokosowym robiłam niedawno ananasy..były pyszne :) Ciekawe, jak smakuję takie banany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jestem ciekawa ananasa bo jeszcze go mam.

    OdpowiedzUsuń