piątek, 10 lutego 2012

Szarlotka


Specjalne ciasto na specjalną okazję. Kruche, delikatne ciasto okryty delikatnymi, mało słodkimi jabłkami z migdałami. W otoczeniu słodkiej alla kruszonki i rumowego lukru, w alternatywie dla zaręczynowego i imieninowego tortu. Szkoda tylko że całego ciasta nie sfotografowałam, ale nie mogłam, a szkoda bo cały wyglądał pięknie, uroczyście. Przepis zaczerpnięty z gazety Świat Kobiety.

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3/4 kg jabłek
  • 5 dag rodzynek
  • sok z połowy, świeżej cytryny
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 5 dag zmielonych orzechów (laskowe, włoskie lub migdały) ja dodałam migdały
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 20 ml rumu

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy 15 dag cukru, masło, jajko i szczyptę soli. Składniki siekamy, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na 2 godziny w chłodne miejsce. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na duże plasterki. Kawałki jabłek wkładamy do garnka. Wsypujemy rodzynki, płatki migdałowe oraz zmielone orzechy. Dodajemy sok z cytryny. Wsypujemy resztę cukru i cukier waniliowy. Dusimy na małym ogniu około 10 minut, w razie potrzeby podlej 1-2 łyżkami wody. Odkładamy 1/3 porcji ciasta. Resztę wylepiamy dno oraz boki tortownicy. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Nakładamy masę jabłkową. Odłożone ciasto rozwałkujemy na placek o wielkości tortownicy, przykrywamy masę. Pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Dopiero zimne ciasto smarujemy pomadą z cukru pudru utartego z rumem. 

6 komentarzy: