czwartek, 16 lutego 2012

Pieczone oponki - pączki


Tłusty czwartek, jak tu się nie skusić na dużego pączka. Dla tych co nie mogą się skusić, proponuję pieczone pączki od Dorotus. Te pieczone pączki przypominają mi wnętrze słodkiej chałki, z tą różnicą, że pozbawione są jakiejkolwiek choćby delikatnie twardej skórki. Po posmarowaniu ich aromatycznym, ciepłym masłem i obtoczeniu w złocistym, cynamonowym cukrze pachną wręcz obłędnie! W sam raz dla tych co nie przepadają za naszymi polskimi pączkami i dla tych co unikają smażonych w głębokim tłuszczu bomb kalorycznych.

Składniki :
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 paczka drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 5 szklanek mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli
Lukrowanie:
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu 
Suche drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, odstawiamy na około 15 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodajemy masło i cukier. Wmieszamy roztrzepane jajka, dodajemy mąkę i sól, i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Blat oprószamy mąką. Ciasto na pączki rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką o dużej średnicy wycinamy koła w cieście, a następnie – w środku – kolejne, mniejsze, by powstał kształt oponek. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy pączki do napuszenia na 30 minut w ciepłym miejscu. Pieczemy w temperaturze 180 stopniach około 8 - 10 minut. W czasie pieczenia pączków roztapiamy masło, cukier wymieszamy z cynamonem. Pączki po upieczeniu zanurzamy w maśle, z każdej strony, obtaczamy w cukrze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz