Robiąc porządki w lodówce, zauważyłam gotowe kruche ciasto. Zastanawiałam się co zrobić z tym szczęśliwym znaleziskiem, w tedy w mej głowie zadźwięczał mój kuchenny jazz to będzie jabłkowa improwizacja. Do ręki kilo jabłek, nóż i cynamon. Tak powstało ciasto mięciutkie, kruchutkie, słodkie i delikatne. Pachnie cynamonem, a smakiem wprost czaruje. A do tego kruszonka cynamonowa :)
- opakowanie gotowego ciasta kruchego
- kilo jabłek
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 200g rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek
Składniki na kruszonkę:
- 80g masła
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i dusimy z mała ilością wody, po około pięciu minutach dodajemy cynamon, goździki, kardamon i imbir (zamiast tych przypraw, można dodać mieszankę przypraw do piernika albo szarlotki). Prażyć do chwili kiedy jabłka zaczną się rozpadać (zaledwie kilka minut). Wystudzić. Rodzynki umieszczamy w kubku i zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez około 5min, odcedzamy i dodajemy do jabłek. Wszystko wymieszamy. Ciasto uprzednio mocno schłodzone rozkładamy na formę , nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez jakies 10 minut w 200stopniach. W tym czasie przyrządzamy kruszonkę. Mąkę, masło, cukier i cynamon zagniatamy i rozdrabniamy palcami na drobne grudki. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, posypać kruszonką i piec przez kolejne 40 minut (lub do zrumienienia kruszonki). Kroić po wystudzeniu.
Jabłka, rodzynki, cynamon i kruszonka- idealnie;)
OdpowiedzUsuńlubię cynamon i jabłka też lubię
OdpowiedzUsuńzdjęcie bardzo profesjonalne
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję
Usuńmniam, mam takie - zaraz upiekę szarlotkę...
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńjak to dobrze mieć zapasy - pozdrawiam :-)