Co tu dużo się rozpisywać, sałatka z tuńczykiem wszystkim znana i smaczna. Nic wielkiego i wykwintnego. Ale dodać zdjęcie trzeba, jak się bierze udział w konkursie. Przyszedł czas na naukę fotografii kulinarnej, mam nadzieję że pani prof. pomoże w nauce.
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- jedna puszka kukurydzy
- 4 średnie ogórki konserwowe
- mała cebula
- torebka ryżu
- dwie łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, dobrze osączamy i odstawiamy by ryż się wystudził. W tym czasie otwieramy puszki tuńczyka, osączamy z zalewy, wsypujemy do miski. Podobnie robimy z kukurydzą, dokładnie osączamy i do miski z tuńczykiem. Ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do prawie gotowej sałatki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zimny ryż (może być lekko ciepły), wrzucamy do reszty składników. Całość doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
Życzę powodzenia w konkursie!
OdpowiedzUsuńRobię identyczną;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą sałatkę!
OdpowiedzUsuńCo ja widzę, moją sałątkę !!! Ten przepis jest fantastyczny, ale nigdy go nie dawałam na bloga, bo nie umiałam ładnie wyeksponować dania, a Tobie się udało i wielki plus za to! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Pycha. Dawno nie jadlam tej salatki. Musze ja znow zrobic bo narobilas m smaku :)
OdpowiedzUsuń