czwartek, 10 listopada 2011

Ciasteczka maszynowe z orzeszkami


Kilka miesięcy temu robiąc porządek w szafie kuchennej, do której prawie wcale się nie zagląda, znalazłam kilka dziwnych wynalazków z lat 80/90 pierwsze to coś do robienia koreczków, coś do robienia dziwnych szlaczków do mas, coś do siekania cebuli i czosnku i maszynka do ciastek. Ha maszynka do ciastek czemu nie, szybkie w wykonaniu, a jeszcze do tego proste i smaczne po upieczeniu. Do podstawowego przepisu dodałam orzeszki ziemne, prażone w miodzie.

Składniki:
  • 80 dag mąki
  • kostka masła 200g
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jaja, 
  • 1/2 szklanki śmietany 18% lub 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • puszka orzechów, miałam orzeszki ziemne.
Mąkę oraz proszek do pieczenia wymieszać. Dosypać cukier puder, dodać masło i jajka. Ciasto trochę wyrobić, a potem dodać pół szklanki śmietany, żeby nie było zbyt twarde. Najlepiej i najszybciej ciasto wyrabiamy mikserem. Ciastem napełnić szprycę do ciastek i wyciskać dowolne ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastka sypiemy orzechy, wcześniej można je uprażyć z miodem. Piec w temp.200 stopni przez 10-15 min (na złoty kolor) na środkowym poziomie piekarnika.

*Prażone orzechy: wrzucamy na porządnie rozgrzaną patelnię (bez dodawania tłuszczu) garść dowolnych orzechów. Poczekać aż się uprażą około 2 min (po kuchni rozejdzie się przyjemny, orzechowy zapach). Następnie wlać 2-3 łyżki miodu i poczekać, aż nieco odparuje i zgęstnieje. Tak przygotowane orzechy układamy na ciastkach.


3 komentarze:

  1. dzięki właśnie tego szukałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaardzo dobre, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. jedne z moich ulubionych ciastek

    OdpowiedzUsuń