czwartek, 6 października 2011

Kruche ciasto ze śliwkami


Prawie tydzień winobrania, dwa dni zbierania winogron, ja siedziałam całe dnie w kuchni robiąc 60 gołąbków i ciasto ze śliwkami plus jeszcze inne dania. Z tego wszystkiego wyszło 100 litrów wina, które już w baniach pracuje, za dwa miesiące smakowanie i ciąg dalszy pracy w baniach i tak do wesela siostry. W tym czasie kiedy zrobiłam gołąbki to udało mi się upiec ciasto ze śliwkami. Sezon śliwkowy powoli dobiega końca. Kruche ciasto ze śliwkami  i kruszonką jest napewno hitem jesieni  prawie w  każdym domu. No bo jak może nie smakować, kruche aromatyczne ciasto, pachnące śliwki i do tego pyszna kruszonka. W zależności od upodobań kruszonkę można sobie urozmaicić dodając np. pokruszone migdały albo wiórki kokosowe. Ja trochę poszalałam z tradycyjnym przepisem.

*W tym tygodniu dodam przepis na ciasto z dyni i zupę dyniową. 

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 5 łyżek otrąb pszennych
  • 5 łyżek otrąb granulowanych ze śliwką 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250 g masła roślinnego lub masła 
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego) 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18% 
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 5 łyżek mielonych migdałów ja dodałam paczkę migdałów w plasterkach
  • 5 - 6 łyżek drobnego cukru może być cukier puder
  • Cukier puder do posypania 

Na stolnicę przesiać mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać otręby, masło, cukier, żółtka oraz gęstą śmietanę. Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, pokruszyć jak na kruszonkę i schłodzić (w lodówce lub najszybciej w zamrażarce), ciasto może być w misce lub w foli. 
W międzyczasie przygotować śliwki: opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mielonymi migdałami i cukrem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
1/3 ciasta pozostawić na wierzch. Pozostałą część ciasta rozsypać spód formy i potem dogniatamy ciasto do formy. Na surowe ciasto wyłożyć śliwki (przecięciem do góry), resztę ciasta rozsypać, można dosypać jeszcze granulowanych otrąb pszennych i płatków migdałowych. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec 50 - 60 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 






6 komentarzy:

  1. Też ostatnio robiłam kruche ciasto ze śliwkami, ale zamiast kruszonki (która to mi przenigdy nie wychodzi) dodałam pianę z białek. Śliwki są ogólnie super dodatkiem do ciast:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepiej wychodzą ciasta typu na szybko i improwizacja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na pyszne:) Uwielbiam takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe. Piękny kolor ciasta. I jak dużo śliwek :)

    OdpowiedzUsuń