poniedziałek, 24 października 2011

Ciasto jabłkowe


Długo nic nie piekłam, brak czasu z powodu studiów, chorób, i jakaś taka nie przyjemna jesień. Następne zamówienie, tym razem ciasto urodzinowe. Solenizantka lubi jabłka, ale żeby nie było zbyt łatwo, nie upiekłam zwykłego jabłecznika tylko postarałam coś upiec ala tort jabłkowy szwedzki na bazie biszkoptu i dużej ilości bitej śmietany. Niestety nie potrafiłam odtworzyć jajeczno waniliowej bitej śmietany, bo taką dodają do ciast z jabłkami. U nas w Polsce znamy torcik piastowski. Ja wykonałam małą przeróbkę. Ciasto zadowoliło zarówno wielbicieli ciast z jabłkami, jak i fanów bitej śmietany. Wykonanie jest bardzo proste, a efekt niesamowity. Świetny pomysł na lekkie, delikatne, mało słodkie ciasto.


Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru można dodać mniej lub więcej
masa owocowa:
  • 800 g jabłek
  • paczka moreli suszonych
  • 200 g śliwek wiśniowych
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżka cukru
  • 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody

masa z bitej śmietany:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub większą
  • 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
  • 2 łyżki cukru pudru
polewa czekoladowa:
  • 2 łyżki masła
  • tabliczka czekolady

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i na bardzo wolnych obrotach miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Morele i pokrojone owoce włożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż będą miękkie.* Dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt. 
Bitą śmietanę ubić, powinna być chłodzona ponad kilka godzin. Pod koniec miksowania dodać cukier. Dodać lekko ciepłą żelatynę i chwilę zmiksować. Wyłożyć na zastygnięty mus jabłkowy. 
Połamaną czekoladę i masło wkładamy do garnuszka i topimy nad parą. Rozpuszczoną masę polewamy na bitą śmietanę. Wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Podawać schłodzone ciasto.

*Można  owoce zmiksować, ja odrobinę pogniotłam. 

6 komentarzy:

  1. pięknie wygląda, zauroczyłaś mnie. A przepis godny uwagi.
    PS: Świetny blog, będę zaglądać!
    Pozdrawiam,
    Szana Banana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, prawie czuję jego smak w ustach:) To połączenie jabłek i bitej śmietany... mmm... I ta dekoracja z lanej czekolady. Super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto niczym malowane;) Bardzo mi się podoba ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. a co znaczy 3/4 mąki pszennej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Helu kiedy mi upieczesz tort czekoladowy?

    OdpowiedzUsuń