środa, 21 września 2011

Piersi z kurczaka w panierce kukurydzianej


Przepyszna chrupiąca panierka z płatków kukurydzianych. Ten sposób na panierkę pierwszy raz spróbowałam u moich ciotek z Wrocławia. Nie dość że świetnie gotują to jeszcze na wyjazd powrotny do domu dostaniesz trzy babki piaskowe i keksa:D do osobnej torby podróżnej. Chrupiąca skórka, a w środku miękkie mięso. W sam raz na szybki obiad dla zapracowanych. Do tego proponuję pieczone z ziołami ziemniaczki i sałatkę z pomidorków. Rodzinka była zachwycona takim obiadem.

Składniki:

  •  jedna podwójna pierś z kurczaka,
  •  dwie szklanki płatków kukurydzianych, można dodać mniej lub więcej ja dodawałam tak na oko,
  •  olej do smażenia 
  •  przyprawy: sól, Vegeta lub inne ulubione przyprawy
  •  dwa jajka 

Piersi podzielić na części, lekko rozbić tłuczkiem i przyprawić. Jajka rozbełtamy. Patelnię rozgrzewamy wraz z olejem. Jedną szklankę płatków zmiażdżyć na drobno ale nie na proszek. Drugą szklankę płatków wymieszamy z zmiażdżonymi płatkami. Mięso zamoczyć w jaku i obtoczyć w płatkach. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Jedna mała uwaga olej musi być bardzo rozgrzany, a piersi musimy trochę dłużej potrzymać na patelni, niż podczas smażenia na zwykłej panierce z bułki tartej. 

3 komentarze:

  1. lubię taką kukurydzianą panierkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka kukurydziana panierka fajnie chrupie :) lubię w niej robić małe kawałki kurczaka, są idealne na imprezę!

    OdpowiedzUsuń