niedziela, 11 września 2011

Drożdżówka z owocami

 
Drożdżówka z gruszką
drożdżówka ze śliwką dla sobotnich gości

Tydzień temu na rozpoczęcie sezonu jesień zima byłam w rodzinnych stronach na żuławach. Mama, ciocia i ja w małej miejscowości Nowy Staw, cisza, śpiewające ptaszki w ogrodzie i panowie szlachta w budce popijający piwko i tanie winko. Dobra książka przeczytana w ciągu czterech dni, ogórkobranie i gruszkobranie ponad 10kg. Wróciłam do domu wypoczęta z chęcią pracy nad samą sobą. Dla samej przyjemności upiekłam drożdżówkę z gruszką. Nie wyobrażam sobie jesieni bez drożdżówki. Jest mięciutkie, pachnące, delikatne, wilgotne, a przy tym tak proste do zrobienia.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 70 g drobnego cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 0,5 kg owoców mogą być świeże, mrożone a nawet i z kompotu. 

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki 
  • 50 g masła 
  • 60 g cukru

Mleko podgrzać na małym ogniu, odstawić z ognia. Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru. Odstawić na 30 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ponownie odstawić na 30 minut. Na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. Na wierzchu ciasta drożdżowego ułożyć owoce pokrojone w ósemki. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 temp) na 20 minut przy otwartych drzwiczkach (ciasto wówczas urośnie), następnie zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez około 30 - 40 minut na złoty kolor. Studzimy. Smacznego



5 komentarzy:

  1. U mnie zawsze lato upływa pod znakiem drożdżówek z różnymi owocami...i oczywiście wielką ilością kruszonki :D Piękne zdjęcia - zarówno drożdżaka jak i okolic...

    OdpowiedzUsuń
  2. No, ale jest przecież jeszcze lato:) Przynajmniej się tak łudzę;) Drożdżówka pychotka i cudne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota. Ciasta drożdżowe są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń