środa, 24 sierpnia 2011

Zapiekanka z pomidorów i ziemniaków


Zapiekanka w śródziemnomorskim stylu o wspaniałym aromacie czosnku, i bazylii. Prosta zapiekanka idealna na szybką kolację lub obiad. Idealna na upalne dni, jeszcze słońce widzę na niebie i oby jak najdłużej. 

Składniki:
  • 80 dag ziemniaków
  • 80 dag jędrnych pomidorów
  • 6 łyżek startego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka przypraw do ziemniaków
  • bazylia ( ja dodałam przyprawę suszone pomidory z bazylią)
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić na plastry w grubości ok. 1 cm. Pomidory umyć i pokroić na plastry. Czosnek obrać i drobno posiekać. W nasmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu układać na przemian plastry ziemniaków i pomidorów, oprószając te warstwy solą, pieprzem, czosnkiem, przyprawami do ziemniaków i suszonymi pomidorami. Skropić potrawę oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 min. Następnie posypać serem i jeszcze chwilę zapiekać, żeby ser się roztopił. 

12 komentarzy:

  1. A ziemniaki też są tuczące;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niby czym tuczą? Są mniej kaloryczne niż np makaron... Ale najlepiej właśnie "uczyć się" drogą brudnego buciora niż sięgnąć po choć odrobinę teorii..

      Usuń
    2. Gdy się uprawia intensywnie sporty, a latem jeździ się nad spływy kajakowe takie danie jest nawet wskazane by nabrać siły na dalsze pływanie.

      Usuń
  2. ziemniaki nie są tuczące ;) tylko pieczone, smażone, w czipsach i we frytkach

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno smaczna. Zwłaszcza, że pomidory o tej porze roku smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka:) Coś w moim kulinarnym guście;) Dodałabym jeszcze cukinię. Fajne masz naczynko do zapiekania:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Tuczące czy nie - ja z chęcią bym się wprosiła na porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomidory i ziemniaki - a wyglądają jak coś wyjątkowo wykwintnego. Zresztą w takim ziołowym towarzystwie to na pewno smakują bosko ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnim mniam,smacznie tu u Ciebie :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. może lepiej zdjąć skórkę z pomidorów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórka pomidora to taki sam produkt spożywczy jak każdy inny i ulega strawieniu. Jednak niektórzy mają chwilowe trudności z trawieniem skórki pomidora. Kwasy trawienne nie pozwolą na przyklejenie się skórki. Wymioty mogą być ewentualnie spowodowane niedokładnym umyciem pomidora i zatruciem chemikaliami, które są na skórce.

      Usuń
  9. Bardzo lubię takie zapiekanki i z pewnością przygotuje sobie powyższe danie na następny obiad :). W domu często do przyrządzania zapiekanek używam specjalnego garnka, który kupiłam ostatnio na https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle. Naczynie można wykorzystywać zarówno do gotowania jak i pieczenia potraw. Garnek można bez problemu wstawić do rozgrzanego piekarnika.

    OdpowiedzUsuń