Zapiekanka w śródziemnomorskim stylu o wspaniałym aromacie czosnku, i bazylii. Prosta zapiekanka idealna na szybką kolację lub obiad. Idealna na upalne dni, jeszcze słońce widzę na niebie i oby jak najdłużej.
Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- 80 dag jędrnych pomidorów
- 6 łyżek startego sera
- 2 ząbki czosnku
- łyżka przypraw do ziemniaków
- bazylia ( ja dodałam przyprawę suszone pomidory z bazylią)
- sól
- pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić na plastry w grubości ok. 1 cm. Pomidory umyć i pokroić na plastry. Czosnek obrać i drobno posiekać. W nasmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu układać na przemian plastry ziemniaków i pomidorów, oprószając te warstwy solą, pieprzem, czosnkiem, przyprawami do ziemniaków i suszonymi pomidorami. Skropić potrawę oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 min. Następnie posypać serem i jeszcze chwilę zapiekać, żeby ser się roztopił.
A ziemniaki też są tuczące;p
OdpowiedzUsuńniby czym tuczą? Są mniej kaloryczne niż np makaron... Ale najlepiej właśnie "uczyć się" drogą brudnego buciora niż sięgnąć po choć odrobinę teorii..
UsuńGdy się uprawia intensywnie sporty, a latem jeździ się nad spływy kajakowe takie danie jest nawet wskazane by nabrać siły na dalsze pływanie.
Usuńziemniaki nie są tuczące ;) tylko pieczone, smażone, w czipsach i we frytkach
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczna. Zwłaszcza, że pomidory o tej porze roku smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńPychotka:) Coś w moim kulinarnym guście;) Dodałabym jeszcze cukinię. Fajne masz naczynko do zapiekania:D
OdpowiedzUsuńTuczące czy nie - ja z chęcią bym się wprosiła na porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńPomidory i ziemniaki - a wyglądają jak coś wyjątkowo wykwintnego. Zresztą w takim ziołowym towarzystwie to na pewno smakują bosko ;)
OdpowiedzUsuńMnim mniam,smacznie tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
może lepiej zdjąć skórkę z pomidorów?
OdpowiedzUsuńSkórka pomidora to taki sam produkt spożywczy jak każdy inny i ulega strawieniu. Jednak niektórzy mają chwilowe trudności z trawieniem skórki pomidora. Kwasy trawienne nie pozwolą na przyklejenie się skórki. Wymioty mogą być ewentualnie spowodowane niedokładnym umyciem pomidora i zatruciem chemikaliami, które są na skórce.
UsuńBardzo lubię takie zapiekanki i z pewnością przygotuje sobie powyższe danie na następny obiad :). W domu często do przyrządzania zapiekanek używam specjalnego garnka, który kupiłam ostatnio na https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle. Naczynie można wykorzystywać zarówno do gotowania jak i pieczenia potraw. Garnek można bez problemu wstawić do rozgrzanego piekarnika.
OdpowiedzUsuń