niedziela, 3 lipca 2011

Torcik z truskawkami

Choć truskawkami zajadamy się już jakiś czas, to jeszcze nam się nie przejadły. O dziwo na Kaszubach znajdziemy jeszcze dobre truskawki choć ostatnie. Goście w domu więc szybkie ciasto z truskawkami proponuję, jest ładny w całej swojej prostocie - nie przekombinowany a przy tym wspaniale smakuje. Ciasto dość mokre i ciężkie spowodowane jest sporą ilością truskawek. Najważniejsze zakalca nie było.

Składniki:
  • 150g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 150 ml śmietany ja dodałam kefiru
  • 25 dag owoców mogą być jagody, maliny, truskawki, wiśnie, jeżyny 
  • 200ml kremówki
  • 10 dag cukru pudru
Nagrzewamy piekarnik do 180stopni. Masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy śmietanę i ubijamy jeszcze przez moment. Owoce dokładnie opłukamy i połowę dodaj do ciasta (dałam o wiele za dużo dla tego ciasto było ciężkie). Delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do natłuszczonej formy i piecz około 50 minut. Mikserem ubij na sztywno schłodzoną w lodówce kremówkę z cukrem pudrem, posmaruj wystudzone ciasto i wyłóż pozostałą część owoców.



8 komentarzy:

  1. Śliczny! Wygląda tak lekko i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie - wygląda bardzo lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och truskawki, truskawki - pyszne, piękne, niezawodne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda lekko ale jest trochę ciężki;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem u Ciebie pierwszy raz i na pewno nie ostatni ;) Twój blog bardzo mi się podoba! pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe i intrygujące - ciężkawe, z mocną nutą truskawkową - kwintesencja deszczowego lata ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że posty pojawiają się tu z dużą częstotliwością, aż nie nadążam komentować:) Koniecznie muszę znaleźć czas, aby wypróbować Twój kolejny przepis.

    OdpowiedzUsuń