Choć truskawkami zajadamy się już jakiś czas, to jeszcze nam się nie przejadły. O dziwo na Kaszubach znajdziemy jeszcze dobre truskawki choć ostatnie. Goście w domu więc szybkie ciasto z truskawkami proponuję, jest ładny w całej swojej prostocie - nie przekombinowany a przy tym wspaniale smakuje. Ciasto dość mokre i ciężkie spowodowane jest sporą ilością truskawek. Najważniejsze zakalca nie było.
Składniki:
- 150g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 150 ml śmietany ja dodałam kefiru
- 25 dag owoców mogą być jagody, maliny, truskawki, wiśnie, jeżyny
- 200ml kremówki
- 10 dag cukru pudru
Nagrzewamy piekarnik do 180stopni. Masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy śmietanę i ubijamy jeszcze przez moment. Owoce dokładnie opłukamy i połowę dodaj do ciasta (dałam o wiele za dużo dla tego ciasto było ciężkie). Delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do natłuszczonej formy i piecz około 50 minut. Mikserem ubij na sztywno schłodzoną w lodówce kremówkę z cukrem pudrem, posmaruj wystudzone ciasto i wyłóż pozostałą część owoców.
Śliczny! Wygląda tak lekko i pysznie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie - wygląda bardzo lekko :)
OdpowiedzUsuńOch truskawki, truskawki - pyszne, piękne, niezawodne :-)
OdpowiedzUsuńwygląda lekko ale jest trochę ciężki;)
OdpowiedzUsuńsmakowite ciacho:)
OdpowiedzUsuńjestem u Ciebie pierwszy raz i na pewno nie ostatni ;) Twój blog bardzo mi się podoba! pyszny przepis
OdpowiedzUsuńCiekawe i intrygujące - ciężkawe, z mocną nutą truskawkową - kwintesencja deszczowego lata ;)
OdpowiedzUsuńWidzę, że posty pojawiają się tu z dużą częstotliwością, aż nie nadążam komentować:) Koniecznie muszę znaleźć czas, aby wypróbować Twój kolejny przepis.
OdpowiedzUsuń