Kiedy oczekujemy nieoczekiwanych gości, albo kiedy mamy ochotę na ciasto z owocami i dbamy o swoją figurę, ten placek jest idealny. Robi się go szybko. Można go upiec także z innymi sezonowymi owocami. Bardzo dziękuję bratowej za pozowanie:)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 kostka masła bądź margaryny
- 0,5kg borówek amerykańskich
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Borówki myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Dodajemy ostudzone masło a następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na jednolita masę. Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem. Na ciasto równomiernie wysypujemy borówki, a następnie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 45 min. Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem bądź polać galaretką.
Widzę, że jest sezon na borówki amerykańskie. Jakoś zbytnio nigdy nie fascynowały mnie te owoce, ale jako dodatek do ciasta... to może być coś:)
OdpowiedzUsuńCukier wanilinowy. Nie ma cukru waniliowego :( Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńto dodaj pół łyżeczki olejku waniliowego lub inny olejek, lub można dodać ziarenka wanilii z cukrem
OdpowiedzUsuńzałożę się, że smakuje obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńCzuję że ciasto jest do tego nawet mało tuczące.
OdpowiedzUsuń