czwartek, 28 lipca 2011

Ciasto z borówkami amerykańskimi


Kiedy oczekujemy nieoczekiwanych gości, albo kiedy mamy ochotę na ciasto z owocami i dbamy o swoją figurę, ten placek jest idealny. Robi się go szybko. Można go upiec także z innymi sezonowymi owocami. Bardzo dziękuję bratowej za pozowanie:)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 kostka masła bądź margaryny
  • 0,5kg borówek amerykańskich
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Borówki myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Dodajemy ostudzone masło a następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na jednolita masę. Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem. Na ciasto równomiernie wysypujemy borówki, a następnie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 45 min. Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem bądź polać galaretką.



5 komentarzy:

  1. Widzę, że jest sezon na borówki amerykańskie. Jakoś zbytnio nigdy nie fascynowały mnie te owoce, ale jako dodatek do ciasta... to może być coś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukier wanilinowy. Nie ma cukru waniliowego :( Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. to dodaj pół łyżeczki olejku waniliowego lub inny olejek, lub można dodać ziarenka wanilii z cukrem

    OdpowiedzUsuń
  4. założę się, że smakuje obłędnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję że ciasto jest do tego nawet mało tuczące.

    OdpowiedzUsuń