środa, 4 maja 2011

BARUBAR - CIASTO Z RABARBAREM




Dla niektórych wymowa rabarbar sprawia spore problemy barabaru, barubar. Wspaniały pobyt w Nowym Stawie z mamą, wspaniały rabarbar w ogrodzie, aż nabrałam ochoty na CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ. Jedno z tych ciast, które zaczynam piec wiosną i piekę do końca jesieni, wymieniając tylko owoce. Bardzo smaczne, bardzo też kruche. Nie za słodkie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 185 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 kg rabarbaru (zabrakło mi 400 g rabarbaru więc dodałam 2 jabłka)
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego

Kruszonka:

  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)


Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w wałek, zawinac w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto dokładnie wylepić dno blachy. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste*, lekko wystudzić.

Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar, jabłka i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż owoce puszczą sok - około 2 - 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku.

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i masłem.

Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.

Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

* podpiekałam ciasto około 15 - 20 minut

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Świetny wiosenny przepis, na pewno spróbuje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń