Dla niektórych wymowa rabarbar sprawia spore problemy barabaru, barubar. Wspaniały pobyt w Nowym Stawie z mamą, wspaniały rabarbar w ogrodzie, aż nabrałam ochoty na CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ. Jedno z tych ciast, które zaczynam piec wiosną i piekę do końca jesieni, wymieniając tylko owoce. Bardzo smaczne, bardzo też kruche. Nie za słodkie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 185 g masła
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 1 kg rabarbaru (zabrakło mi 400 g rabarbaru więc dodałam 2 jabłka)
- 6 łyżek cukru
- 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
Kruszonka:
- 185 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w wałek, zawinac w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto dokładnie wylepić dno blachy. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste*, lekko wystudzić.
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar, jabłka i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż owoce puszczą sok - około 2 - 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku.
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i masłem.
Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
* podpiekałam ciasto około 15 - 20 minut
Smacznego :)
Świetny wiosenny przepis, na pewno spróbuje. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń