W tym roku Sierpień jest idealny, słońce pieści i rozleniwia, taką pogodę lubię najbardziej. W tym wakacyjnym sezonie mam szalone pomysły, rozpalam grilla o 9 rano. Namawiam Was bardzo na letnie śniadanie z grilla - pain perdu, albo "french toast" z grilla z ziołami, na dodatek jajko nie wypływa z pieczywa. W soboty, niedziele albo wakacyjne poranki śniadaniuję leniwie. Wstaję przed 9tą, ze śpiochami w oczach uzgadniam z mężem co jemy. Czasami siadamy do pierwszego posiłku w pidżamach na tarasie. Słońce grzeje, świeci w oczy i dodatkowo kawa z mnóstwem mleka, takie chwile lubimy najbardziej. Choć nie chce się wstawać, rozpoczynać dnia i dumać o końcu weekendu.
Jeżeli tosty francuskie kojarzą się Wam z czymś absolutnie zakazanym na diecie to niepotrzebnie. Wystarczy, że kupimy chleb pełnoziarnisty lub upieczemy własny. Ja zazwyczaj kupuję z piekarni chleb orkiszowy lub pełnoziarnisty dla dietetyków na szczęście dzielnicowa piekarnia ma w sprzedaży chleb dla cukrzyków, diabetyków i nawet bez glutenu czasami mają w sprzedaży. Dwa tosty mają niewiele kalorii, biorąc pod uwagę fakt, że to śniadanie i kalorie zostaną odpowiednio spożytkowane w ciągu dnia. Jeżeli ciągle nie jesteście przekonani, lub zupełnie staracie się wykluczyć ze swojej diety pieczywo pamiętajcie, że raz w tygodniu nie zaszkodzi. Dukanowcy mogą wykorzystać swoje własnoręcznie robione otrębowe pieczywo, też się sprawdzi.
Oprócz pełnoziarnistego pieczywa potrzebujemy sporo białka, porcję warzyw i świeżych ziół, a więc samo zdrowie. Po takim śniadaniu będziemy mieli mnóstwo energii.
- 5 kromek pieczywa pełnoziarnistego
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- ząbek czosnku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta ostrej papryki
- 2 łyżki świeżych ziół (tymianek, oregano, bazylia, szczypiorek ja zawsze dodaję mieszankę) lub łyżeczka suszonych ziół
Rozpalamy grilla elektrycznego lub zwykły na węgiel. Zioła siekamy i wsypujemy do głębokiego talerza. Dodajemy jajka, mleko, sól, pieprz, czosnek, ostrą paprykę i roztrzepujemy widelcem. Maczamy pieczywo w masie jajecznej lekko dociskając, a następnie układamy je na rozgrzanym ruszcie grilla. Smażymy partiami przez około dwie minuty z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione. Gotowe tosty podajemy z pomidorami.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałam robić tostów po francusku i dlatego jestem ciekawa tego przepisu :). Ostatnio ciągle przygotowuję sobie różne tosty i zapiekanki w opiekaczu do kanapek, który kupiłam na https://duka.com/pl/agd/tostery. Uwielbiam tosty i podaję je najczęściej na śniadanie. Uważam je za doskonały posiłek na początek każdego dnia.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką wersję grillowanych potraw. Zawsze, jak organizujemy grilla to wrzucam sobie właśnie takie tosty i są przepyszne. Szkoda, że sezon się już skończył. Z jednej strony dobrze, bo nie wiem, czy nasz stary grill przetrwałby jeszcze jedno grillowanie. Teraz chcemy raczej postawić na coś nowego i mąż przeglądał oferty na stronie https://polgrill.pl/ . Jest to podobno jedna z najlepszych firm na rynku, jeśli ktoś szukałby porządnego grilla w dobrej cenie.
OdpowiedzUsuń