poniedziałek, 25 maja 2015

Jajecznica ze szparagami

Sezon szparagowy w pełni, dlatego też postanowiłam wykorzystać to delikatne warzywo i połączyć je z jajkiem. Wiosenna, idealna propozycja na zdrowe i sycące śniadanie. O tym ,że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia wiemy wszyscy. Jest to jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania i zdrowego trybu życia. A co powinno się znaleźć na śniadaniowym stole? Najlepiej na śniadanie jeść produkty bogate w białko, gdyż po nich dłużej czujemy się syci oraz następuje przyspieszenie o 25% podstawowej przemiany materii. Ważne są również warzywa oraz owoce, będące źródłem błonnika, zwiększającego uczucie sytości. Moje śniadania nie są zbyt wyszukane. Najczęściej to owsianka w rozmaitej odsłonie, bądź pełnoziarniste żytnie pieczywo z białym twarogiem, bądź jajecznica, jajko na miękko lub jajko sadzone. Jajko zawierają świetnie przyswajane białko, które zaspokoi apetyt, zwiększy uczucie sytości dzięki czemu nie będą nas nękać napady głodu. Jajko przyspiesza przemianę materii i ułatwia spalanie tłuszczów. Poza tym jest bogactwem witamin A, D, E, K, witamin z grupy B oraz minerałów, cynku, wapnia, fosforu i potasu.



Jeśli chcecie schudnąć, zbudować mięśnie, sportową sprawność, spożywajcie jajka nawet codziennie. Poleca się je osobom z nadciśnieniem, cukrzycą, syndromem metabolicznym, problemami lipidowymi, chorobami oczu, kobietom w ciąży, dzieciom. 

Trzeba jeszcze o jednym pamiętać, nie przesadzajmy z ilością jedzenia jajek. Od lat dietetycy ostrzegają jednak przed ich zgubnym wpływem na nasze zdrowie, inni – bronią ich bezkrytycznie. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku. Samo jedzenie jajek nie jest niezdrowe. Cała filozofia tkwi w umiarze. Mówi się o jajkach, jako głównym źródle cholesterolu. Jednak w dużej mierze wynika to ze sposobu ich podawania. W angielskiej tradycji przyjęło się serwować jajka wysmażone w głębokim tłuszczu, wraz z kiełbaską i fasolą – śniadanie w takiej formie faktycznie zawiera mnóstwo cholesterolu i jest szkodliwe dla zdrowia. Jednak, jeśli ograniczy się spożywanie jajek do nie więcej niż jednego dziennie oraz zredukuje inne źródła cholesterolu (głównie tłuszcze nasycone, czyli te pochodzenia zwierzęcego), to przestaną nam zagrażać.


Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 50 g boczku
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka masła
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, jednej łyżeczki masła oraz 1/2 łyżeczki cukru. Gotujemy 4 minuty, osączamy. Jajka mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Gdy się wytopi tłuszcz i boczek zacznie się rumienić, wrzucamy szparagi, smażymy 2 minuty i zdejmujemy z patelni. Wlewamy jajka, smażymy jajecznicę. Na talerze nakładamy porcję jajecznicy i po kilka szparagów.

Teraz pewnie poleci protest przeciwko smażonemu boczku w czasie diety. No cóż prawda stoi po środku, ale o boczku w następnym wpisie.


1 komentarz:

  1. Jaki piękny ukwiecony barwami lata balkon,poezja dobrego smaku i umiejętności!Miło wypoczywać w scenerii rodem jak z ..Toskanii.Czuć tam zapach kwiatów,ziół i dobrej energii gospodarzy.Jajecznica ze szparagami kusi wyglądem ;więc mam już pomysł na czerwcowy;dzisiejszy obiadek.Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń